Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мова, ідентичність, патріотизм

Соціологи дослідили, що для українців має значення
21 січня, 18:59
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Соціологи дослідили, що саме громадяни України вважають патріотизмом. Так, за даними Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, сьогодні в усіх регіонах українці виокремлюють такі три його основних компоненти: любов до своєї країни (80%), готовність її захищати і, якщо треба, зі зброєю в руках — 64%, виховання у дітей любові та поваги до своєї країни — майже 60%.

При цьому цікаво, що лише 38% громадян відносять до патріотизму участь у виборах, чесне виконання своїх обов’язків — 36%, спілкування державною мовою — 35%, сплату податків — 30%, участь у громадському житті — 28%, повагу до влади — 26%. Найменше до патріотизму відносять таку чесноту — боротьбу з корупцією та іншими вадами в державі — лише 21%.

«Тут є над чим замислитися... Очевидно, що у свідомості людей повсякденні практики не мають стосунку до патріотизму. Принаймні, більшість так не вважає», — наголосила директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина БЕКЕШКІНА.

Цікавими є регіональні відмінності. Наприклад, у західному регіоні до пріоритетів було віднесено спілкування державною мовою — 60%, натомість про таку складову патріотизму, як повага до влади, найбільше говорять у східному регіоні — 42%. Щодо сплати податків як ознаки патріотизму, то найбільше її вітають на сході (41%) та півдні (36%) України, найменше — 24% — у Західній Україні.

«Другий показник, який ми досліджували, — ідентифікація: вона — загальнонаціональна чи місцева? Це питання соціологи ставлять з року в рік, і слід сказати, що раніше воно було таким, що ділило країну, але ми мали чітко виражену в західному і центральному регіонах загальнонаціональну ідентифікацію. У східному та південному — обидві, при цьому була значно виражена регіональна, — зазначила Ірина Бекешкіна. — Зараз цього немає. Різкі зміни відбулися у 2013— 2014 роках. Так, у грудні 2013 року 54% громадян зазначили, що найперше вони є громадянами України, а в грудні 2014 року таких виявилося 73%. Видно, що за цей час відбулися значні зміни у свідомості людей, які задумалися над тим, ким вони є. Вважаю, що значною мірою провал 2014 року популярності концепції «Новороссии» завдячує саме розвитку цього показника свідомості українців. Тому що у квітні 2014 року КМІС провів дуже цікаве опитування у восьми східних та південних областях. Воно засвідчило, що там те, що ми називаємо сепаратизмом — бажання відокремитися від України, — значно більше виражено, ніж в інших регіонах. У Донецькій області цю ідею підтримували 30%, в Луганській — 29%, в решті — менше 10%. Вочевидь, це спонукало до роздумів російське керівництво. Я знаю, що реакція на це була».

Також, за даними дослідження, сьогодні 80% українців вважають українську мову атрибутом незалежності. Важливо, що така думка переважає в усіх регіонах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати