Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медичне устаткування і... 80 сакур

Посол Японії передав допомогу Вінницькому військовому госпіталю та подарунок для міста
21 березня, 10:05
СУМІ ШІГЕКІ

У понеділок до Вінниці завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні пан Сумі Шігекі. Він представив військово-медичному клінічному центру Центрального регіону новий комп’ютерний томограф експериментального класу вартістю понад 530 тисяч доларів та ендоскопічний апарат за 130 тисяч доларів США. Закупили дороговартісне обладнання за благодійні кошти, які зібрали громадяни Японії в межах проектної підтримки офісу ОНН (UNOPS).

«Уряд України потребував підтримки у закупівлі медичного обладнання для лікарень, які підпорядковують Міністерству оборони. Тому ми провели переговори з урядом Японії щодо можливості надати сучасне медичне обладнання Україні, — розповідає Посол Шігекі. — Торік Японія надала медичну допомогу на 4 мільйони доларів США. Але потім ми зрозуміли, що цього замало, бо потрібно осучаснити устаткування військових госпіталів. Тому уряд Японії виділив колосальну суму у 2,5 мільйона доларів, які були витрачені на придбання медичного обладнання безпосередньо для військово-медичних установ. Системи ендоскопічного обладнання та комп’ютерні томографи, крім Вінниці, отримали госпіталі у Києві та Харкові. Сподіваюся, що нова апаратура працюватиме не лише на лікування, але й на профілактику захворювань українських військових».

У вінницькому військовому госпіталі старий комп’ютерний томограф вийшов з ладу ще кілька років тому. Центр не міг здійснювати обстеження і направляв своїх пацієнтів до партнерських закладів охорони здоров’я. Тому представлений подарунок був довгоочікуваним і, як ніколи, на часі.

«Новий КТ не лише прискорить проведення процедур, а й збільшить кількість обстежень, в середньому плануємо приймати до 140 пацієнтів щомісяця», — пояснює заступник начальника госпіталю з медичної частини, полковник медичної служби Ігор Мельник.

Крім комп’ютерного томографа, посол Японії передав військовому госпіталю сертифікат на користування ендоскопічним діагностичним комплексом. Він також дозволить прискорити проведення обстежень, дасть змогу госпіталю обслуговувати на 15% більше пацієнтів, ніж раніше, а головне — допоможе діагностувати рак на ранніх стадіях.

На завершення свого візиту Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні пан Сумі Шігекі зробив оригінальний подарунок — вручив очільникам Вінниці сертифікат на висадку сакур — кошти на 80 «японських» дерев. Їх планують висадити поруч з меморіалом на честь 10-річчя ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а ще 160 саджанців прикрасять вулиці міста.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати