Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краєзнавці та богослови з усієї України

Обговорюють на Вінниччині історичні, духовні та педагогічні проблеми
12 жовтня, 10:26

11 жовтня в містечку Бар розпочалася І Всеукраїнська науково-практична краєзнавчо-богословська конференція «Духовні скарбниці Поділля». Подібне зібрання проводиться на Вінниччині вперше. Приурочили його до 260-річчя Свято-Успенського кафедрального собору Бара та 130-річчя прославлення Барської ікони Божої Матері як чудотворної. В конференції, яка триватиме три дні, візьмуть участь науковці, духовенство, викладачі та студенти вищих навчальних закладів. У рамках заходу відбудуться представлення краєзнавчої, історичної та духовної літератури науковців і богословів з різних регіонів України. А за підсумками — планується видання збірника наукових статей.

«Особливість цього поважного зібрання в тому, що вперше в одній залі зберуться представники духовенства і світські учені. Разом вони розглядатимуть проблемні питання, які стосуються реставрації святинь Подільської землі, вивчатимуть перспективи розвитку капеланства і християнського виховання. Будуть представлені виставки літератури, зокрема, представлять «Молитвослов» українською мовою», — коментує керівник прес-служби Барського благочиння Вінницької єпархії УПЦ, клірик Свято-Успенського кафедрального собору м. Бара, протоієрей Ростислав РЯБИЙ.

Упродовж трьох днів учасники конференції напрацьовуватимуть механізми для розвитку трьох головних напрямі: історико-краєзнавчого, який передбачає вивчення розвитку православ’я на Поділлі і збереження духовних пам’яток; богословського, що представляє загальні тенденції сучасного богослов’я; педагогічного —  вивчення практик християнського виховання. Окрім цього, обговорюватимуть питання, які раніше були мало дослідженими або взагалі не підіймалися. Це передусім проблеми вивчення військового капеланства та волонтерства як новітньої практики пастирського служіння, а також дослідження життя, подвигу, духовної спадщини святих покровителів Вінниччини — митрополита Петра Могили, преподобного Антонія Печерського, преподобного Феодора Острозького та інших.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати