Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крафтові страви за рецептами королеви

На Вінниччині почала працювати «Кухня королеви Бони»
15 жовтня, 19:52

«Домашній крафтовий ресторанчик на свіжому повітрі та з місцями для споживання їжі і вражень», — так коротко і влучно характеризує свою бізнес-ідею барчанка Оксана Бас. Вона виграла в конкурсі бізнес-стартапів і отримала кошти на створення «Кухні королеви Бони». Її вже наступного року планують облаштувати на горі Бони Сфорци у селі Чемериси— Барські, що поблизу містечка Бар на Вінниччині. Наразі кухня напрацьовує меню і налагоджує доставку та обслуговування заходів і бенкетів. Страви, як каже Оксана Бас, сезонні і прості, їх готуватимуть зі свіжих місцевих продуктів. А от спосіб приготування і презентація — наближені до часів Середньовіччя.

«Кухня королеви Бони» — це не стільки заклад харчування, скільки місце атмосферності, історії часів створення міста Бар, величності Бони, яка передаватиметься через їжу та спосіб її приготування. Меню просте, але зі смачними особливостями. Це печені ребра, ковбаса, м’ясо, дичина, птиця, риба, овочі, також готуємо голубці часів Бони Сфорци, біґос по-барськи, квашенину, печемо хліб, паляниці, пироги, пампушки, пончики тощо, — розповідає Оксана Бас. — За виграш у конкурсі мені обіцяли 49 тисяч гривень. Цих коштів має вистачити на облаштування системи грилів, щоб готувати страви на вогні. Але оскільки «живі» гроші на реалізацію бізнес-ідеї ще не надійшли, то почали працювати на доставку і обслуговування. Перше замовлення на виїзд кухні вже відпрацювали і досить успішно, оскільки окрім смачних страв пропонуємо і стилізацію атмосфери під Середньовіччя. У планах — будемо запрошувати на виїзди і саму королеву Бону — це така наша «фішка».

Наступного року, як розповідає Оксана, крафтовий ресторанчик запрацює стаціонарно. Його як літній майданчик відкриють на горі Бони Сфорци, поблизу оглядового майданчика. Страви готуватимуться на відкритому вогні, і кожен відвідувач зможе споглядати за приготуванням їжі. Територію планують зонувати рослинами, облаштовуючи території для пікніків. Матиме крафтовий ресторанчик власні фотозони із середньовічним реквізитом.

«Це буде перший об’єкт атмосферного харчування на свіжому повітрі поблизу Бару, який стане осередком гастротурів, святкових родинних подій та місцем для проведення історичних, культурних, поетичних заходів у дусі Бони Сфорци, — продовжує Оксана. — Зоною для пікніка стане трав’яний газон у лабіринті рослин та квітів. Кожна територія міститиме дерев’яну тацю на низеньких ніжках, плетені круглі килимки для сидіння. Люди приходитимуть на події або влаштовуватимуть пікніки з родинами і замовлятимуть у нас їжу. Її ми плануємо подавати у паперовому посуді чи упаковці з собою. Подібних закладів харчування в нашій громаді немає».

Оксана сподівається, що з часом її бізнес-ідея дозволить не лише розвинути туристичний потенціал гори Бони Сфорци, але й сприяти розвитку інших суміжних галузей. Адже готувати страви за рецептами королеви планують із продуктів місцевих виробників. Більше того, готуватимуть їх сільські люди, а це нові робочі місця і розвиток громади загалом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати