Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ганна Гопко разом із групою народних депутатів

звернулася до Президента України Петра Порошенка з проханням надати Євгенові Грицяку звання Героя України посмертно
16 травня, 19:53

16 травня, у селі Устя Снятинського району Івано-Франківської області було поховано лідера Норильського повстання у таборах ГУЛАГУ 1953 року, великого інтелектуала Євгена Степановича Грицяка (Детальніше в матеріалі «Урок Євгена Грицяка» / «День», №80 від 16 травня ц.р.). У цей день народний депутат Ганна Гопко разом із групою 15 парламентарів направила звернення до Президента України Петра Порошенка з проханням підписати указ про надання Євгенові Грицяку звання Героя України посмертно.

«14 травня 2017 року у віці 90 років пішов з життя визначний син українського народу Євген Степанович Грицяк. Важко переоцінити внесок цієї легендарної людини у боротьбу з тоталітарним комуністичним режимом за людську гідність і державну незалежність України. Євген Грицяк боровся проти німецьких окупантів у лавах ОУН, а потім Червоної армії, поранений на фронті, отримав бойові медалі за військову звитягу. Заарештований 1949 року за участь в українському підпіллі, Грицяк був засуджений комуністичним режимом до смертної кари, яка замінена на 25 років ув’язнення. Людина ясного розуму й відважного серця, прихильник ненасильницького опору режиму, Євген Грицяк увійшов в історію як організатор і лідер Норильського повстання 1953 року. Два місяці понад 16 тисяч політв’язнів ГУЛАГу протистояли комуністичному режиму, давши поштовх виступам в інших частинах СРСР і прискоривши занепад і наступне падіння антилюдської комуністичної системи» — йдеться у зверненні депутатів.

Крім того, Ганна Гопко подякувала головному редактору газети «День» Ларисі Івшиній та колективу редакції за належну увагу упродовж всіх цих років постаті Євгена Степановича та ініціативу належно вшанувати його високою державною нагородою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати