Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи безпечно лікарям?

Рівень власного захисту від ковіду медперсонал оцінив на три бали із п’яти
26 січня, 17:55

В Україні 38% лікарів, у тому числі медичного персоналу, вже перехворіли на коронавірусну хворобу. Померло від ковіду — 470 осіб. У порівнянні з Італією і Польщею показник смертності лікарів від коронавірусу у півтора-два рази вищий. При цьому майже 47% лікарів повністю або частково не довіряють інформації МОЗ про рівень захворюваності на ковід в Україні. Це — дані результатів другого дослідження думки медичних працівників щодо актуальних питань боротьби із пандемією COVID-19.

Дослідження проводилося 13—18 січня 2021 року у приватних, комунальних і державних лікарських установах. У ньому взяли участь працівники медичної галузі — лікарі, молодший медичний персонал і допоміжний персонал. Опитали понад чотири тисячі осіб. Перше таке дослідження було проведено у квітні 2020 року.

— Ми запитали, як лікарі оцінюють готовність до боротьби системи з пандемією. Отримали 3,5 бали з п’яти можливих щодо готовності самого медичного персоналу, готовність закладів вони оцінили у 3,2 бали. У порівнянні із квітнем динаміка іде в позитивну сторону, тобто рівень підготовки медпрацівників покращується. Роботу центральної влади у боротьбі з пандемією лікарі оцінили на 2,5 бали, місцевої — на 2,8, адже громади взяли на себе відповідальність за готовність медичних закладів і медичного персоналу, — розповів директор дослідницької компанії «Актив-груп» Олександр ПОЗНІЙ.

За його словами, 36% опитаних вважають, що карантинні заходи, запроваджені під час новорічно-різдвяних свят, забезпечують боротьбу із поширенням коронавірусної інфекції, 38% — ні, 10% — зовсім ні. 14% назвали ті заходи, які були прийняті під час локдауну, повністю адекватними, 33% вважають, що потрібно більш жорсткі.

— Ці 9 місяців були складними, бо співпали із стартом другої і третьої ланок медичної реформи. Першими зіткнулися з пандемією громади — не було фінансування, вони самі закуповували обладнання, засоби індивідуального захисту, — зазначила аналітик проєкту «Пульс» Світлана ОСТАШКО. — Попередні результати ми надіслали до уряду, Офісу президента, парламенту — аби вони вжили заходів і відреагували. Думаю, що завдяки минулому опитуванню ми змогли акцентувати увагу на недостатньому фінансуванні галузі, програмі медичних гарантій і на тому, щоб переглядалися тарифи на певні пакети.

Позитивним є те, що за цей час, за спостереженням дослідників, оцінка ефективності органів місцевої влади виросла майже у півтора рази. Щодо захищеності лікарів, то рівень забезпеченості захисними рукавичками вони оцінили у 3,9 балів, масками — 3,8, окулярами — 3,6, костюмами — 3,3. Ситуація кардинально змінилася, порівнюючи з квітнем 2020 року, проте, на думку фахівців, захист залишається недостатнім.

На жаль, у лікарів немає єдиної думки щодо необхідності масового тестування громадян України та масового щеплення. Так, за даними опитування, позитивно оцінили пропозицію масового тестування лише 45%, 40% вважають, що це бажано. Також лише 40% медиків наголошують на необхідності масової вакцинації (чверть вважає, що це — бажано робити).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати