Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чергове ганебне рішення суду країни-окупанта

У РФ за сфабрикованими звинуваченнями отримали вироки наші громадяни Айдер Джаппаров, Енвер та Різа Омеров
12 січня, 17:14

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із ганебним рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 12 січня 2021 року про засудження трьох громадян України — Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова у справі т.зв. «Білогорської групи Хізб ут-Тахрір» за сфабрикованими звинуваченнями в «організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні й утриманні влади». Вони були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим силовими структурами окупаційної адміністрації РФ 10 червня 2019 року та у порушення норм міжнародного права переміщені на територію Росії до м. Ростов-на-Дону.

Досудове слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих захистом доказів про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, що вказує на політичну вмотивованість рішення засудити Енвера Омерова — на 18 років, Айдера Джаппарова — на 17 років, Різу Омерова — на 13 років позбавлення волі в колоніях суворого режиму, ідеться в коментарі МЗС України, www.kmu.gov.ua.

«Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільного з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму», — зазначила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

МЗС України вимагає від РФ скасувати рішення суду і негайно звільнити Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова, а також усіх незаконно утримуваних громадян України.

Росія повинна припинити системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму і дотримуватись своїх зобов’язань як держава-окупант відповідно до міжнародного права.

МЗС України також закликало міжнародну спільноту засудити застосування РФ політичних переслідувань проти громадян України, а також посилити політико-дипломатичний тиск з метою звільнення незаконно затриманих нею українців та кримських татар.    

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати