Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Безвіз» у ... «Арсеналі»

Про стратегію розвитку найбільшої культурної інституції України
20 червня, 11:47

На 10-му Міжнародному архітектурному фестивалі CANaction, який відбувся на початку червня, вітчизняні та міжнародні фахівці різних напрямків обговорили стратегію розвитку Національного культурно мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» (МА). Бачення таке: у майбутньому він має стати одним із найпотужніших світових музейно-виставкових комплексів. Стратегію представили громадськості. У ній ідеться про важливість об’єднання і взаємодії різних мистецьких і культурних напрямків, соціальну і освітню функції МА, створення зручного безбар’єрного середовища для всіх відвідувачів, ініціативи залучення коштів для розвитку комплексу тощо.

«Мистецький Арсенал» — це найбільша культурна інституція в Україні, яка за своїми обсягами сягає більше 60 тисяч метрів квадратних, також це — 10 га території. Наразі ми використовуємо лише 12 тисяч метрів квадратних — перший поверх. Цей рік ми провели над розробкою стратегії, і, згідно з нашим баченням, МА — це флагманська інституція мистецтва і культури в Україні, вона поважає цінності солідарності, критичного і відповідального мислення, цінності самовираження, — зауважила заступник директора Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Соломія БОРОШ. — В межах реалізації цієї стратегії дуже важливо зводити різні типи мистецтва під одним дахом. Тому цього року ми відкрили літературну лабораторію, лабораторію сучасного мистецтва, плануємо лабораторію театрального мистецтва та інші. «Мистецький Арсенал» має стати місцем для різних мистецьких практик, які будуть продукувати новий якісний український культурний контент. Якщо конкретніше, то в найближчі 50 років плануємо формувати у нас колекцію сучасного українського мистецтва. Формування колекції займає сторіччя, тому рано чи пізно потрібно з цього почати».

Аби показувати цю колекцію, потрібно подбати про конкретні просторові рішення. Саме тому ініціативна група з розвитку «Мистецького Арсеналу» намагається залучити до роботи якомога більше фахівців — обговорення ще триває. У перспективі на 10 років — зробити «Мистецький Арсенал» міжнародним майданчиком для розвитку культурних спільних проектів, розвивати під одним дахом різні види мистецтва, велика роль — просвітницькій та соціальній роботі. Серед цілей фінансових — бюджет на рівні одного мільйона євро, зокрема, за рахунок фандрейзингу та через послуги і продукти МА. Також у стратегії, зокрема, передбачено відкриття всіх площ до 2027 року.

Про ближчі перспективи розповіла учасниця воркшопу Марія РАСТВОРОВА: «Я представляла географічний підхід. Головна ідея — перетворення «Мистецького Арсеналу» в простір для комунікації для різних людей. Всі, хто були в «Арсеналі», бачили, що там багато стін, а зараз, коли ми взяли курс на Європу, отримали безвіз, першою нашою ідеєю стало прибрати ці бар’єри — зробити Арсенал відкритим місцем. У дворі ми пропонуємо зробити невеличкий ландшафтний парк та відкрити для загалу археологічні розкопки древньої церкви. Також ми зробили зонування території — зробили її інклюзивною, щоб було зручно всім — включаючи дітей, людей похилого віку та людей з особливими потребами».

Ініціативна група запрошує всіх охочих приєднуватися до обговорення стратегії та обміну думками.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати