Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антиукраїнський крок

Громадськість стурбована намірами нардепів повернути російську мову в університети
02 вересня, 19:34

На розгляд парламенту подано законопроєкт, котрий може повернути до університетів викладання російською мовою. Ідеться про ініціативу від групи депутатів від «Слуг народу» — «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства». Як зазначив у ФБ кандидат юридичних наук, співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України Андрій СМОЛІЙ, швидше за все документ потрапить на розгляд депутатів під час засідання 3 вересня.

«Цей законопроєкт покликаний вилучити норму, що іноземні студенти можуть навчатися українською або англійською (чи мовами ЄС). Натомість реваншисти пропонують ввести норму про «навчання іноземних студентів іноземними мовами», тобто російською, а отже, наша держава буде далі продукувати у своїх закладах вищої освіти російську мову замість української або англійської для іноземців. Таким чином Україну далі в усьому світі будуть сприймати як «другу Росію», а іноземним громадянам не треба буде вчити єдину державну мову. Питання — на кого працюють ці «слуги»?. Якщо законопроект ухвалять — матимемо подальшу русифікацію, адже для «команди Зеленського» мова вже півтора року стоїть кісткою в горлі. Їм треба ліквідувати все. Закон про мову, закон про освіту, квоти на ТБ та радіо», — зауважує Андрій Смолій у своєму дописі.

Нагадаємо, закон про вищу освіту парламент прийняв у листопаді минулого року. Тоді так само частина депутатів намагалася протиснути у його текст норму про навчання іноземців нібито іноземними мовами. Громадські діячі, мовознавці та юристи підготували відкритий лист до перших осіб держави з поясненнями, чому цього не можна робити. Зрештою, ВРУ ухвалила закон про вищу освіту, де у статті 48 про мову викладання була внесена правка, слова «іноземною мовою» замінили на слова «англійською або іншою офіційною мовою Європейського Союзу», про що, власне, нагадав українцям Андрій Смолій.

Тепер ці зміни хочуть нівелювати. До речі, головне експертне управління ВРУ підготувало не дуже схвальний висновок до тексту закону, вважаючи його юридично некоректним. Як відзначила «Дню» докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія», провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса МАСЕНКО, лишається сподіватися на позицію патріотичних сил у парламенті, котрі не дозволять прийняти ініційовані «СН» зміни.

«Це чергова спроба просунути російську мову в університеті, — зауважує мовознавиця. — Іноземні студенти, звичайно, повинні вивчати українську мову. Це такий підступний крок, тому що спочатку студенти слухають курси у закладах вищої освіти російською мовою. Якщо вони підуть далі та запишуться на наступні курси, можливі ситуації, що під одного студента-іноземця, який розуміє російську, буде підлаштовуватися вся група. Я думаю, що план такий. Бачимо, що антиукраїнські сили зараз не полишають у тих чи інших варіантах просування російської мови в Україні, то це один із шляхів. Багато що залежить від міністра освіти, а судячи з того, яка в нього репутація, і він абсолютно невідома мені людина, сподіватись нема на що. Сергій Шкарлет був ректором Чернігівського державного технічного університету, де провадилася антиукраїнська політика, було ліквідоване українознавство, були звільнені дуже фахові люди. Тому великих надій на міністра не можемо покладати. Думаю, студенти будуть протестувати проти російської, але не певна, бо зараз же така загальна політика — «какая разница». Але будемо сподіватись на позитивне рішення».     

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати