Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Антирабічних препаратів – немає»

У тернопільському парку оголосили двомісячний карантин через випадок сказу
20 червня, 17:39
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Згідно з рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії, що була скликана при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради 8-го червня, на території  парку «Національного відродження» в обласному центрі оголошений карантин на два місяці. Відтак там заборонено проводити заходи із залученням тварин та обмежений їхній вигул. А приводом для цього стало виявлення хворої на сказ білки. 1-го червня відпочивальники знайшли поранену тваринку і вирішили відвезти її до приватного ветеринара, помістивши в поліетиленовий пакет. Рани обробили, але перед тим, вже у кабінеті, вона встигла покусати свого рятувальника. По-дорозі з ветклініки звірятко загинуло. Наступного дня тернополянин звернувся до лікарів з проханням провести дослідження тварини на сказ. Фахівці лабораторії  Тернопільської регіональної лабораторії ветеринарної медицини підтвердили діагноз. Потерпілому призначили курс антирабічних щеплень. На щастя, для нього вони ще знайшлися в старих запасах.

У  коментарі завідувач відділу епіднагляду, спостереження та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Марія Павельєва зазначила:  «У цьому році область не отримувала антирабічних препаратів. Ми користувалися тими залишками, які були в  нас з минулого року. Відповідно залишки вже вичерпалися. Перед органами місцевого самоврядування стоїть питання про те, що треба виділяти кошти і все ж-таки закупляти вакцину тому що в даній ситуації від цього залежить життя людей».

У прилеглих до парку «Національного відродження» територіях повністю провели вакцинацію тварин, — розповідає виконувач обов’язків управління Держпродспоживслужби в Тернополі Богдан Мазуренко. «Ходили по квартирах, дворах. Так що там вже з нашого боку зроблено все. На місці, де знайшли хвору білку, провели дезінфекцію», — наголошує він. Як повідомили «Дню» в прес-службі головного управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області, в міській державній лікарні ветеринарної медицини здійснюють безкоштовну вакцинацію тварин проти сказу, а також щочетверга, згідно з графіком 2017-го року,  проводять профілактичні щеплення в ЖЕКах. Фахівці застерігають тернополян від контакту з тваринами на вулицях та в паркових зонах. Також в головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області заперечили інформацію ЗМІ про те, що випадок в парку «Національного відродження» не єдиний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати