Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Андрій Цаплiєнко: «Закликаю вас: будьте відповідальними!»

Військовий кореспондент телеканала «1+1» поспілкувався з «літньошколярами» «Дня» про інформацію як зброю
22 липня, 19:09

Гостем ЛШЖ-2019 став військовий кореспондент, спецкор ТСН на телеканалі «1+1» Андрій Цаплієнко.  З початку збройної агресії Росії професія військового кореспондента набула великої актуальності. Але темою спілкування із паном Цаплієнком була не тільки війна, але й парламентські вибори та їхні результати і те, як на них вплинули інформаційні технології.

 Журналіст вибудував цікавий діалог із слухачами Літньої школи журналістики «Дня»-2019. Андрій Цаплієнко поцікавився думкою молоді про вибори, стан сучасної преси та телебачення. «Якщо ви пішли навчатися на журналістів, я раджу вам завершити свою освіту, навіть якщо виникають, можливо, якісь конфлікти, непорозуміння чи розчарування. Вам дають «рамку», яка вам допоможе в подальшому житті, ви повинні цю «рамку» заповнити», — порадив Андрій Цаплієнко.

«Я дивуюся, наскільки IT-технології бувають ефективнішими за зброю, армію, силові методи. Часом навіть не потрібна військова перемога, а потрібно заволодіти думками людей», — говорить військовий кореспондент 1+1. Вплив ЗМІ настільки сильний, що люди досить часто змінюють свої думки, не помічаючи цього. «І треба з цим бути зараз обережним», —  наголосив Андрій Цаплієнко.

«У нас із вами в руках — досить небезпечна зброя, яка може змінювати свідомість, — акцентував майбутнім журналістам гість. — Закликаю вас: будьте відповідальними».

У форматі діалогу «літньошколярі» також мали змогу поставити запитання про врегулювання ситуації на Донбасі, особисту безпеку в «гарячих» точках та дістати поради від справжнього професіонала.

ВРАЖЕННЯ

Марія НАУМЕНКО, Ніжинський державний університет ім. Гоголя:

 — Андрій Цаплієнко пояснив нам, що потрібно фільтрувати інформацію. «...Все, що відбувається навколо нас, доволі викривлено», — зазначив пан Андрій. Це була дуже цікава та пізнавальна розмова.

Василь СЕМЕНЧЕНКО, Ніжинський державний університет ім. Гоголя:

 — Ця зустріч стала певним каталізатором думок щодо відповідальності за сказані та написані нами слова. Журналіст поділився своїм досвідом й розповів про важливі моменти у нашій професії. Андрій — дуже відкрита людина, що було видно по його мові,  його історіях і  його очах.

Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

 — Цікаво почути думку та історію кореспондента із двадцятирічним досвідом. Особливо вразила історія про долю інформаційного каналу Ukraine Today, адже це перший цілодобовий український канал, що мовив англійською. Пан Андрій дав нам важливу пам’ятку: «Все що ви говорите, пишете — це прихований заклик до дій. Про це треба пам’ятати».

Єлизавета ВОРОБЙОВА, випускниця 9 класу київської спеціалізованої школи № 118 «Всесвіт»:

 — «Я втрачав, а потім знову повертав собі віру в професію», — зазначив талановитий військовий кореспондент Андрій Цаплієнко. Дуже фахово і захоплено. Буде дуже багато що осмислити. І справді, «військова перемога зараз не потрібна, достатньо заволодіти аудиторією». За допомогою таких журналістів, як Цаплієнко, Україна як мінімум може втримати свою аудиторію. Я дуже вдячна Літній школі за можливість поспілкуватися з такою людиною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати