Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

25 листопада «День» назве нового лауреата премії імені Джеймса Мейса

20 листопада, 16:13

Премія імені Джеймса Мейса за громадянську позицію в галузі публіцистики була заснована за ініціативи головного редактора «Дня» Лариси Івшиної 2008 року і цьогоріч вручатиметься вже 13-му лауреату.

Нагадаємо, саме Джеймс Мейс, американець індіанського походження, один із найбільших дослідників Голодомору 1932 – 1933 рр., першим закликав українців ставити свічку пам’яті у вікні на знак пошанування заморених голодом наших співвітчизників. Приїхавши до України зі США, Джеймс Ернест Мейс став колумністом і редактором англомовної версії газети «День», протягом 8 років саме в цій газеті виходили його важливі тексти – зокрема вікопомна колонка «Свічка у вікні» ще 2003 року. Так само знаковою стала його «Повість про двох журналістів», уперше розказана в Україні історія про Гарета Джонса і Волтера Дюранті. Етика в журналістиці була на першому місці в його роботах.

На основі свого глибокого проникнення в тему української трагедії дослідник робив ширші висновки – він обґрунтував тезу про «постгеноцидність» української нації, яка дається взнаки, на жаль, і досі в незалежній Україні.

Тож премія  покликана відзначити тих, хто своїми роботами у галузі журналістики та публіцистики сприяє утвердженню історичної пам'яті народу, його національної самосвідомості та самобутності, є своєрідним нонконформістом на тлі часто, на жаль, «тусівкового» мейнстріму.

Лауреат премії визначається за рішенням громадської  ради  конкурсу з премії, яка діє на громадських засадах. Відзнака присуджується щорічно в меморіальні дні пам'яті Голодомору українського народу 1932 – 1933 рр.

Нагадаємо, першим лауреатом премії став 2009 року кандидат філософських наук, публіцист Ігор Лосєв. Також відзнаку в наступні роки отримали історик Володимир Бойко, доктор філософських наук Петро Кралюк, публіцист, кандидат філософських наук Сергій Грабовський, кінокритик, сценарист, історик культури, Сергій Тримбач, журналісти і автори «Дня» Ігор Сюндюков, Іван Капсамун, Валентин Торба, Наталія Іщенко, Лариса Волошина та інші. 2019 року премію отримав український журналіст, головний редактор сайта Цензор.нет Юрій Бутусов.

Рада премії вже визначилася, хто стане цьогорічним лауреатом. Його буде оголошено в редакції «Дня» наступної середи, 25 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати