Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

100 мистецьких подій... у бункері та вентиляційній заводу

Вінниця в очікуванні масштабного триденного «Air ГогольFest»
17 жовтня, 11:24

Відчути сюрреалістичну магію сучасного мистецтва в колишньому старому приміщенні заводу «Кристал» пропонують відвідувачам організатори цьогорічного «Air ГогольFest». Упродовж трьох днів, з 18 до 20 жовтня, на нестандартній локації, яка виглядає дещо страхітливо, але при цьому доволі придатна для експериментів, відбудеться понад 100 мистецьких подій. Вони охоплять не лише все подвір’я, а й приміщення: кухню, підвали, проходи, бункер та велетенський ангар.

Як повідомив директор фестивалю Максим ДЕМСЬКИЙ, програма «Air ГогольFest» орієнтовна на різного глядача — дорослих та дітей. Вона складається з вистав, концертів, інсталяцій, виставок, майстер-класів, лекцій, кінопоказів та поетичних читань. Усі події для кращого орієнтування поділили на тематичні блоки: театральні, перформативні, музичні, візуальні, освітні, дитячі та нічні. Відкриватиме фестиваль спецподія — опера-реквієм «IYOV» від режисера Влада Троїцького. Вона, до речі, увійшла в десятку найкращих у світі.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то торік ми мали своєрідний тизер фестивалю, а тепер — повноцінний «Air ГогольFest», — відзначає Максим Демський. — Насиченість програми збільшилася в кілька разів, і ми пропонуємо вінничанам та гостям міста поринути в цю критичну масу сучасного мистецтва, яка представляє контент щонайменше із п’яти країн континенту, крім України: Великобританії, Швейцарії, Литви, Німеччини, Румунії. Хедлайнерами стануть SUBCARPATI із Бухареста, які представляють Карпати з іншого боку».

Якщо коротко, пропускаючи багато моментів, то музичну й нічну програми представлятимуть Space of Variations, «ЦеШо», DJ TAPOLSKY, B.R.A.T, «Лінія Маннергейма», Альона Альона, «Вагоновожатые». Театральна програма складатиметься із шести вистав, чотири з яких привезуть до Вінниці міжнародні театри. На ArtKitchen виступатимуть Антон Слєпаков (фронтмен гурту «Вагоновожатые»), Андрій Valakos Соколов, Олег Каданов та інших. Освітня програма «Гімназія» складатиметься із більш ніж 30 денних та нічних заходів.

Для антуражу, ніби натяку на те, що «Air ГогольFest» уже близько, до Вінниці привезли металеву голову Гоголя, яку ще 12 років тому виготовив художник Олексій Нужний. Досі її не наважувалися транспортувати, бо вага її становить 300 кг, а висота 3 м. Але цього року «мистецька голова» вирушила в турне: побувала в Дніпрі, а тепер у Вінниці. Спочатку її розмістили на Європейській площі, що в центрі міста, а потім на подвір’ї заводу, де вже починають зонувати територію, виокремлюючи майданчики для фуд-корту, мистецьких заходів та світових інсталяцій. Їх, до речі, буде щонайменша півсотні, оскільки участь у фестивалі беруть 50 художників із різних міст України. Куратор візуальної програми фестивалю Олександр НИКИТЮК каже, що кожен художник може представити кілька робіт, які будуть розташовані на різних локаціях, навіть у бункері.

Для того щоб відвідати події в межах фестивалю, необхідно придбати абонемент. При вході абонемент обміняють на стрічку, з якою можна буде багаторазово відвідувати територію фестивалю протягом двох днів і двох ночей. Детальнішу інформацію про сам фестиваль, його програму та квитки шукайте на сторінці «Air ГогольFest» у Facebook.

У Вінниці фестиваль проходить за підтримки Вінницької міської ради, Українського культурного фонду, БФ «Подільська громада» та ГО «Мистецьке об’єднання Plai».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати