Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сучасна освіта – це про те, як вчитися думати»

Проректорка СНУ імені Лесі Українки Анна ДАНИЛЬЧУК — про власне бачення відносин студент — викладач та свої громадські ініціативи
23 липня, 19:21

Легка та невимушена зустріч відбулася в ЛШЖ-2019. До «літньошколярів» завітала проректорка Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, авторка «Дня», керівниця громадської організації «Волинська фундація» Анна Данильчук.

Пані Анна в університеті займається організацією молодіжної політики, а також відповідальна за роботу з євроінтеграції, тож багато в чому наша розмова торкалася саме цих питань. На її думку, для успішного навчального процесу між викладачем і студентом має бути чітка взаємодія: викладач повинен хотіти передати корисні знання, а студент повинен хотіти вчитися цьому. Освіта та підходи до навчання — усе це має розвиватися, і багато що у сфері освіти залежить від молодих фахівців, які туди приходять.

«Не треба забороняти дітям їхати — треба створювати їм хороші умови тут», — зазначила проректорка на запитання про відтік українських студентів за кордон.

Гостя розповіла про введення у Східноєвропейському університеті імені Лесі Українки проєкту з віртуальної освіти MILETUS. Лесин виш зокрема співпрацює з Ольборзьким університетом (Данія), Міланською політехнікою (Італія) та Університетом Нови Сад (Сербія). Пані Анна переконана, віртуальна освіта — наступний крок у розвитку освіти як такої. До того ж вона має чимало переваг.

Не оминули й тему екології, яку авторка часто піднімає у своєму блозі. Анна Данильчук вважає, що Україна дуже мало включена в екорух, а це необхідно, якщо ми хочемо долучатися до цивілізованого світу. До того ж, для нас це більш ніж актуально, оскільки саме в Україні сталася одна з найбільших техногенних катастроф. Також розв’язання проблеми екології може стати саме тим глобальним, що об’єднає нашу країну.

«Європейські країни навчилися на цьому заробляти. Навіть сміттєпереробні заводи — це дуже прибутково. Але це не можливо без попередніх інвестицій. А українці дуже не люблять інвестувати: нам результат треба або сьогодні, або уже не треба»,  — відповіла блогерка на питання про те, чому в Україні немає умов для того, щоб люди жили екологічно.

ВРАЖЕННЯ

Аліса ПОЛIЩУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

— Позиція Анни Данильчук щодо розвитку української системи освіти мені дуже близька, адже зміна стандартів — запорука і нашого особистісного розвитку також. Дуже приємно, коли пані Анна наголосила на тому, що Літня школа є прикладом сучасного підходу до навчання журналістів!

Олександр ШАРIПОВ, Запорізький національний університет:

— Оскільки я ще є студентом, то мені цікаво було дізнатися погляд викладача. Анна Данильчук чітко донесла думку, як треба працювати викладачу і студенту.

«Студент має бути сам зацікавлений у навчанні», — саме цю фразу має засвоїти кожен із нас. Ця зустріч змусила мене замислитися над своєю роботою в навчанні, щоб досягати кращого результату.

Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

— Найкраща інвестиція — у свої знання. Проте як це зробити якнайкраще? На це питання відповіддю стала подяка Анни: «Газета «День» багато що в мені відформатувала, і я дуже вдячна за це». Ці слова знайшли в мені відгук, адже це вже останній тиждень навчання в ЛШЖ, і я на власному досвіді переконалася в правдивості цих слів нашої гості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати