Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жертви трастівської афери відмовляються платити за квартиру

21 червня, 00:00

Учора, вже вдруге на цьому тижні, Верховну Раду пікетували громадяни, що стали жертвою діяльності довірчих товариств. Їх в Україні за офіційними даними 4 мільйони, за підрахунками самих обманутих вкладників - 17 мільйонів (лише в столиці - 850 тисяч).

У середу й учора на порядку денному Верховної Ради стояло обговорення кількох законів, що мають безпосереднє відношення до "трастової" теми. Серед них проект Закону України "Про фонд захисту прав громадян-інвесторів на фондовому ринку", який мандрує по комісіях зі жовтня минулого року.

- Особливої надії на цей закон ми не покладаємо, хоча й будемо голосувати за прийняття його в першому читанні, - повідомив кореспондентові "Дня" заступник голови Комітету по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією, голова тимчасової слідчої депутатської комісії по перевірці діяльності довірчих товариств Сергій Сінченко, - адже тих, хто вже постраждав, цей закон не захистить, грошей їм не поверне. На жаль, в Україні жодна структура не займається трастами. Нині обговорюється питання про створення (цю думку підтримує виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Василь Дурдинець) державного комітету, який би займався виключно довірчими товариствами, контролював їхню діяльність. Але чи доцільно створювати ще одне бюджетне міністерство?

Категоричніше настроєні постраждалі клієнти трастів, від імені яких своїми думками поділився Голова правління громадської правозахисної організації "Інвестор" Володимир Капустович:

- Ми проти такого комітету (хіба що буде доведено, що він ні копійчини не візьме з арештованих у трастах грошей громадян) і проти Фонду захисту прав громадян-інвесторів, якщо він буде державним, а не напівгромадським. Адже це - можливість для когось запросто "в'їхати" в уряд. У 1995-1996 роках працювала спеціальна комісія, очолювана паном Дурдинцем, по перевірці фальсифікації тексту декрету про довірчі товариства, у результаті чого обікрали стільки громадян. Але жодний державний чиновник не був серйозно покараний, жодний не втратив посаду. Держава робить усе, щоб загнати цю історію в "пісок". Президент України навіть не вибачився перед скривдженими громадянами, я не кажу вже про те, щоб повернути їм їхнє майно. 13 червня ми розпочали акцію громадянської непокори: доки наші проблеми не вирішуватимуться, жертви трастів не будуть платити за квартиру. А наступний наш крок - недовіра Президентові України Леоніду Кучмі й відмова підтримати його кандидатуру на наступних виборах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати