Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Законопроект "Про податок на додану вартість" може розвалити пільги

21 березня, 00:00

Остаточне голосування законопроекту "Про податок на додану вартість", що його позавчора розглядав парламент, відбудеться через тиждень. Коли закон ухвалять у нинішньому вигляді, його навряд чи підпише Президент.

- 19 березня парламент ухвалив катастрофічну кількість пільг, - заявив учора народний депутат Сергій Терьохін. - Тепер третина економіки України випадає зі сфери чинності ПДВ на легальних підставах. За чорнобильцями закріплено право ввозити товари в Україну без сплати ПДВ. Не запроваджено податок за нульовою ставкою на електроенергію та вугілля. На два роки пропонують відкласти запровадження ПДВ на товари, імпортовані для потреб підприємств. Внутрішніх пільг бути не повинно, інакше сама система стягнення ПДВ зруйнується.

Стосовно головного положення законопроекту - переказування ПДВ у центральний бюджет (поки що частина цього податку надходить і в місцеві бюджети), то цю норму попередньо затвердили, поділ податку між бюджетами різного рівня себе не виправдав. Експортери, фізично не маючи змоги отримати ПДВ зі злиденних місцевих бюджетів, зазнавали збитків.

- На депутатів будуть тиснути в округах місцеві влади, щоб добитися відрахування ПДВ не тільки в центральний, а й у місцеві бюджети, - вважає Сергій Терьохін.

Член фракції "Комуністи" Валентина Семенюк зауважила, що "ПДВ має розподілятися між центральним і місцевими бюджетами", позаяк "в Україні лише п'ять недотаційних областей". ПДВ за нульовою ставкою не запроваджують лише на електроенергію і вугілля для населення. На думку В. Семенюк, цей захід поліпшить матеріальний стан неплатоспроможних громадян.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати