Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відставки в уряді давно очікувалися і навіть ініціювалися народними депутатами

27 лютого, 00:00

Іще за три дні до закритого засідання уряду, на якому претензії до своїх підлеглих висловив прем'єр-міністр, відбулася зустріч депутатської групи "Реформи" (в яку, як відомо, входять В. Пинзеник, В.Лановий, С. Терьохін) з прем'єр-міністром, де, за словами керівника групи Сергія Соболєва, "постало питання щодо необхідності заміни всього економічного блоку".

Низка депутатів здивовані тим, що відставки в Кабміні були оголошені за декілька днів по тому, як Президент відбув у відпустку. Член групи "Конституційний центр" Тарас Стецьків убачає в цьому "спробу перехопити ініціативу з боку прем'єр-міністра". Голова комісії ВР з фінансів і банківської діяльності Віктор Суслов уважає, що зміна керівництва "економічним блоком" "зміцнить позиції керівника уряду". За його думкою, "прем'єр-міністр учинив правильно, не довівши кризу уряду до відставки всього складу Кабміна".

Народні депутати назвали кореспондентові "Дня" найрізноманітніші причини відставок. Лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталя Вітренко головною вважає втрату довір'я іноземних інвесторів до України через корумпованість чиновників та криміналізацію економіки. Для "збереження обличчя" Президентові, на думку Н. Вітренко, й знадобилася "зміна декорацій", за якої усуненими виявилися виконавці, а не ті, хто ухвалює рішення. Окрім того, вважає лідер ПСПУ, "наявне з'ясування стосунків між Президентом та прем'єр-міністром".

Член комісії з питань фінансів та банківської діяльності Вадим Гетьман вбачає сутність проблеми у некоординованості в роботі економічних міністерств та відомств. "Фінансово-економічний блок має бути під єдиним керівництвом" - зауважив депутат. Поки, за його словами, "блок як такий існує тільки на папері".

"Не в останню чергу зміни у складі уряду викликано й тим, як у Верховній Раді відбувається обговорення податкових законопроектів і ухвалення бюджету. Очевидно, що міністри, які пішли у відставку, недостатньо активно працювали з парламентом з цього питання", - такої думки дотримується член комісії з економічної політики Євген Жовтяк (фракція Руху).

Керівник групи "Реформи" Сергій Соболєв уважає усунення, зокрема, Валерія Малева з посади міністра машинобудування, ВПК та конверсії закономірним у зв'язку з підписанням колишнім міністром від імені уряду документів, які "ставлять під сумнів його компетентність". Це стосується, наприклад, проекту зі створення спільного підприємства з АвтоЗАЗом, коли В. Малев, за словами Соболєва, "гарантував південнокорейській стороні зняття на 10 років всіх податків і так звану бюджетну відстрочку з виплати обов'язкових платежів". Тоді, як всі такі рішення, наголосив депутат, мають затверджуватися парламентом. Колишній же міністр фінансів Валентин Короневський, уважає С. Соболєв, є чудовим фінансистом на рівні області, однак не впорався з цією роботою на рівні країни.

Стосовно майбутніх призначень у кулуарах Верховної Ради вчора обговорювалася версія, згідно з якою посаду міністра фінансів посяде Ігор Мітюков, міністра економіки - Юрій Єхануров, а Василь Гуреєв переміститься в крісло міністра машинобудування, ВПК і конверсії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати