Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Слаборозвиненим країнам, з усього видно, доведеться розкрити гаманець на ввізне мито.

28 лютого, 00:00

Вчора парламент затвердив у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань оподаткування ввізним митом товарів, котрі ввозяться на митну територію України.

За словами члена фракції "Реформи" Сергія Терьохіна, суть змін полягає у відміні преференційного (пільгового) режиму при ввезенні до України товарів з країн, що розвиваються (всього до їх числа віднесено 145 держав). Преференційний режим, встановлений митним законодавством України, звільняє товари цих країн від сплати ввізного мита чи знижує її до мінімуму. У результаті наш бюджет тільки 1996-го року втратив на цьому невиправданому заході близько $100 млн. Причому у деяких країнах, котрі Україна таким чином фінансово підтримувала, середній річний прибуток на душу населення становить $600, у той час як в Україні - не набагато більше. Ось вона, загадкова й безмірно щедра слов'янська душа, що відкриває кордони країни безмитному ввезенню імпортерами товарів з "третіх країн", у той час як у власному бюджеті - торічелієва пустота, немає за що підтримати вітчизняних незаможних громадян.

Нинішній законопроект передбачає залишити пільгову ставку ввізного мита лише для країн, з якими Україна підписала угоди про режим найбільшого сприяння торгівлі.

Верховна рада відхилила альтернативний законопроект "Про єдиний митний тариф України", поданий урядом, що він пропонує не ліквідовувати сам преференційний режим, а лише скоротити кількість країн, що підпадають під його дію з 145 до 47 "найменш розвинутих".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати