Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Інвалідів позбавлено останнього шансу вижити"

28 лютого, 00:00

Представники громадських об'єднань інвалідів України пікетували учора Верховну Раду, яка розглядала у другому читанні проект Закону України про податок на додану вартість.

Сюди прийшли посланці товариств, які об'єднують різні категорії інвалідів - сліпих, глухих, спинальників, церебралів, діабетиків, а також постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Зібрало їх під стінами Верховної Ради обурення проти цілого ряду урядових законопроектів, які, на думку і без того незахищених верств населення, остаточно позбавлять їх можливості вижити...

- 18 лютого Верховна Рада ухвалила Закон про систему оподаткування, який по суті знищив Фонд соціального захисту інвалідів України, бо нині підприємства, які не працевлаштовують інвалідів, вже не повинні відраховувати гроші цьому фонду, - розповів кореспондентові "Дня" голова Союзу організацій інвалідів України В'ячеслав Рябченко. - Закон, що ухвалюється, позбавить інвалідні підприємства пільг, без яких вони просто закриються. Я нещодавно повернувся з Москви, з другого з'їзду інвалідів Росії. Там подібні організації існують саме за рахунок пільг - вони себе годують, утримують протезну промисловість та й ще відраховують гроші в бюджет.

Інша думка в одного з авторів Закону України "Про податок на додану вартість", народного депутата України, представника комісії Верховної Ради з питань фінансової та банківської діяльності Сергія Терьохіна:

- Коли ми кажемо про захист, то треба підкреслити - захист окремої людини, а не організацій, які використовують працю цих людей. Концепція державної підтримки тих, хто опинився поза конкуренцією, зокрема інвалідів, повинна бути іншою - дайте їм гроші прямо в руки. Минулого року я розповсюдив звіт митниці, який вона давала чомусь не Верховній Раді, а валютному фондові: 80 відсотків підакцизних товарів привозилися в Україну чорнобильцями, товариствами сліпих й іншими подібними організаціями. Нині, коли ми закрили "акцизну дірку", знову ж таки 80 відсотків, але вже інших товарів, привозяться без сплачування мита. Є бізнесмени, які жодного разу не робили поставок без цих "добрих" організацій. Ось я читаю економічні вимоги тих, хто пікетує нині Верховну Раду: вони не хочуть платити податок на додану вартість. Але ж сплачують його підприємства, а не ті, хто на них працюють. Не бажають робити відрахування у розмірі 25 % до Пенсійного фонду, - а хто ж тоді утримуватиме 14 мільйонів пенсіонерів? Адже кожний працюючий повинен туди вносити кошти.

У той же час голова підкомісії у справах інвалідів Комісії ВР з питань соціальної політики і праці Петро Степанов пообіцяв пікетувальникам, що "закон не пройде", бо чимало депутатів його не схвалюють.

Вчора депутати встигли розглянути лише кілька статей закону. Сьогодні ранкове засідання розпочалося продовженням обговорення

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати