Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дипломатiя i... антисанiтарiя

У столиці — черговий конфлікт будівельників і громадян
13 жовтня, 00:00

Сонячного світла в квартирах, відсутності під’їзду до будинків, двору, лавочок, дитячого майданчика, місця для вигулювання собак і великих нервів коштуватиме мешканцям будинків- сусідів будівництво нового будинку на столичній вулиці Олеся Гончара, 22. Новобудову зібралися зводити на невеликому п’ятачку землі між чотирма будинками, де сьогодні насилу вміщається скверик — кілька лавочок і клаптик трави. Дерева будівельники вже вирубали, проте мешканці встигли посадити нові. Біля них і встановили намет громадяни, які готові захищати свої права. Вчора будівельний конфлікт переріс у бійку — мешканці не дали робітникам встановити палі для будівельної огорожі. «Громадянська війна» тривала хвилин двадцять, одну жіночку відвезла з «поля бою» машина швидкої допомоги. Серцевий напад...

Конфлікт відрізняється від інших тим, що загрожує перерости в міжнародний. Будувати збираються не що-небудь, а житловий комплекс для співробітників грузинського посольства та резиденції посла Грузії в Україні. На вісім поверхів і з підземним паркінгом. Наявність останнього, як відомо, завжди особливо дратує простих громадян. Проте громадяни поводяться дипломатично — на транспарантах написали: не провина «шановних добродіїв представників посольства Грузії» в тому, що київська влада вирішила будувати їхню будівлю на такій технічно не придатній для цього ділянці.

Ситуація, як завжди, має два боки: з одного — скривджені мешканці, а з іншого — впевнені у своїй правоті будівельники. «А як же вікна! Вікна!», — обурено кричали мешканці, звертаючись до будівельників і представника міськадміністрації. Дійсно, новобудова перекриє сонячне світло десяткам квартир. «Тепер навіть лавочки не буде, де посидіти!», — скаржиться 90-річна жителька одного сусіднього будинку.

У свою чергу, директор ТОВ СК «Міськбудінвест» Гела Шихашвілі в порваному в бійці піджаці трясе папкою з документами, що підтверджують його право як на встановлення паль, так і на будівництво підземного паркінга. Рiч ось в чому. Ще в 2000 році була підписана угода між українським і грузинським урядом про побудову житлового комплексу саме на Гончара, 22. Аналогічна споруда зводиться в Грузії для українських дипломатів. У папці в пана Шихашвілі не тільки цей папір. У ній — і підтвердження сесією Київради проекту відведення землі в оренду на 49 років. І договір між послом Грузії та мером Києва. І проектно-кошторисна документація. І позитивне рішення по цій документації київського Управління державного архітектурно-будівельного контролю. І ордер на проведення будівельно-монтажних робіт. Є ще підтвердження узгодження цього будівництва з усіма комунальними службами міста. Словом, документи є.

А з іншого боку — мешканці. А вони ж без вікон як? Як могло вийти, що посольству Грузії віддали саме цю, таку проблемну, ділянку землі? Невже в Києві немає кращого місця для представників посольства дружньої держави?

Представники міськадміністрації стверджують, що жодної проблеми немає — жодних норм будівництво не порушить. Захищати права громадян прийшов народний депутат України Вадим Мисюра. «По- перше виникає закономірне запитання, — міркує В. Мисюра. — Будувати будуть вісім поверхів, а під резиденцію віддадуть лише два. Кому дістануться інші квартири? Може, це бізнес-проект? У будь-якому випадку ми повинні захищати громадян, із якими не узгодили будівництво. Це протизаконно. Державна експертиза була зроблена з порушеннями». Порушується й ціла низка заборон — не знищувати сквери, дотримуватися відстані між будинками не менше 20 метрів (відстань між будинками, які вже є, метрів 50), і такий довгожданий мораторій на забудову центру столиці. «Ми вже подали позов до суду з проханням зупинити будівництво», — говорить В. Мисюра.

Можливо, розв’язанням конфлікту було б надання грузинському посольству іншої території для будівництва. Чи підуть на це всі сторони — невідомо. Директор ТОВ СК «Міськбудінвест» безсумнівно налаштований на будівництво житлового комплексу саме на Гончара, 22. Погляд грузинського посольства з цього приводу «День» подасть в одному з найближчих номерів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати