Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тим, хто тримає небо

Дипломати та урядовці взяли участь у проекті "Ангели надії", долучившись до допомоги бійцям
09 лютого, 13:28
Фото Руслана Канюки, "День"

Сьомий етап благодійного проекту "Ангели надії" об'єднав очільниць і учасниць дипломатичних місій іноземних країн в Україні, урядовців і журналісток. Керуючись порадами та настановами відомого художника-іконописця Лева Скопа, вони зобразили янголів на ґонтах - дерев'яних дощечках зі старої покрівлі даху церкви Святого Юра у Дрогобичі. Як зазначив митець, дощечки зі святині мають дуже позитивну енергетику та є оберегом.

         Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ подякувала ініціаторам заходу Леву Скопу та народному депутату Верховної Ради Оксані Юринець за "особливий теплий формат благодійного заходу, який свідчить про нашу людяність, любов, ціннісні найважливіші речі". "Ми вже протягом п'яти років захищаємо себе від цинічної військової навали, і намагаємося триматися в єдності. І саме ця єдність, любов, чуйність дає нам велику перевагу та відмінність від наших ворогів. І я переконана, що крім зброї, дипломатів і нашої націленості на перемогу та мир, це нам забезпечить довгоочікувану мрію, якою ми живемо протягом останніх п'яти років. Але ця мрія є реальною саме завдяки тим, хто пішов її боронити для того, щоб ми, наші діти та батьки могли жити в очікуваній, демократичній, переконливій, сильній, впевненій країні, яка є частиною європейської родини народів", - наголосила вона.

         Тим часом пані Оксана ЮРИНЕЦЬ звернула увагу на те, що завдяки проекту "маємо можливість долучитися до важливої нашої місії - не забувати, якою ціною нам дається мир над нашими головами".

         Одразу після майстер-класу відбувся аукціон, і всі кошти, отримані від продажу робіт авторства відомих українок, передадуть на підтримку Центру реабілітації воїнів АТО «Фенікс» у Львові, що на волонтерських засадах повертає до звичного мирного життя військових, які пройшли через війну.

         Як повідомили організатори, проект "Ангели надії" стартував у березні минулого року, і в різний час до нього долучалися відомі жінки Львова та Києва, журналісти, письменники, рятувальники та депутати, а також перша леді Марина Порошенко. Завдяки аукціонам, на яких продавалися роботи, було зібрано більше, ніж 170 тис. гривень, що спрямували на допомогу військовим, а також на лікування онкохворої дружини військовополоненого Олексія Кириченка.

"День" звернувся до жінок, які підтримали своєю участю благодійний проект, з проханням розповісти про свої враження від участі:

"КОЖЕН ВКЛАДАВ СЕРЙОЗНИЙ ПЛАСТ СВОЇХ ВІДЧУТТІВ, НАТХНЕННЯ ТА СВОЄЇ ДУШІ"

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України:

- Ми всі тут зібралися без жодного мистецького досвіду. Тому для кожної з нас це був виклик - намалювати ангелів на такому особливому матеріалі, як ґонта, що є частиною розібраного даху церкви Святого Юра в Дрогобичі. Кожен вкладав у янгола свій сенс, тому що ми знали, що ґонти мають бути продані на аукціоні заради благодійного збору коштів для підтримки, психологічної та медичної реабілітації наших ветеранів: колишніх військовослужбовців, добровольців чи представників інших безпекових інституцій. Думаю, кожен висловив вдячність за захист, за те, що вони тримають над нами небо і молитву, надію на те, що перемога буде зовсім скоро. Що важливо, разом з нами у малюванні брали участь представники дипломатичного корпусу. Тобто йдеться про відчуття єдності України з іншими країнами. Тут кожен вкладав серйозний пласт своїх відчуттів, натхнення та своєї душі. Ми дуже рідко маємо можливість зупинитися і хоча б на кілька хвилин чи годину дозволити своїм емоціям вийти в такий чудовий митецький спосіб. Тож усі зворушені такою можливістю і таким душевним благодійним заходом.

"ЖИВЕМО З ВІРОЮ, ЩО БУДЕ ПЕРЕМОГА, І МУСИМО ПРАЦЮВАТИ, ЩОБ НЕ СТОЯТИ ОСТОРОНЬ"

Оксана ЮРИНЕЦЬ, народний депутат України, співголова Групи з міжпарламентських зв'язків із Республікою Польща, голова української делегації в Парламентській асамблеї НАТО:

- Ідея запросити на захід представників Кабінету міністрів виникла у віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе. Це добра колега, з якою ми ще з 2014 року добре товаришуємо.

Ми всі розуміємо, що живемо в Україні в непростий час. Спершу нашою ідеєю було зібрати жінок, подумати про те, як ми займаємося просвітою, змушуємо людей по-іншому дивитися на світ. Війна змусила всіх інакше дивитися на багато речей. І ми зрозуміли, що також маємо щось робити, долучатися. Покупцями перших наших таких малюнків були наші родичі, чоловіки, друзі. Першого разу ми зібрали до 30 тис. гривень на допомогу військовим. Потім ми допомагали на лікування дружини бійця, яка тяжко захворіла. А після цього ми допомагати Центру "Фенікс", де волонтери допомагають хлопцям проходити реабілітацію. Востаннє ми зібрали досить високу суму - понад 92 тис. гривень, це було в нашому комітеті з європейської інтеграції, де було багато депутатів і різних жінок з Києва.

Так склалося, що у проекті беруть участь жінки, але іншу частину роботи ведуть чоловіки, і Лев намагається надихати, дати нам можливість показати, що ми можемо. Коли ми вперше брали до рук пензлі, ми розуміли, що не вміємо малювати, а виходять унікальні роботи, тож, можливо, хтось зрозуміє, що в нього є приховані таланти, які треба розвивати. Тим паче, що мета є такою благородною. Це допомога хлопцям, які потребуватимуть нашої уваги ще довго.

Сьогодні захід був дуже спокійним. Тиждень для мене був дуже важливий, особливо четвергове голосування про зміни до Конституції щодо євроатлантичної інтеграції. А сьогодні легке його завершення. Тому живемо з вірою, що буде перемога, і мусимо працювати, організовувати все, щоб ми не стояли осторонь, а всім, чим можемо, долучалися до такої роботи.

"ЦЕ МАЛЮНОК СЕРЦЯ"

Еміне ДЖАПАРОВА, перший заступник міністра інформаційної політики України:

- Чесно кажучи, йдучи сюди я навіть не очікувала, що це буде година малювання, і малювання від серця. Ми розуміємо, що не є професійними художницями, але ключовим у цьому малюнку на ґонті є використання стародавньої техніки та малюнок серця. Коли я малювала, я відчувала свою країну і вклала в нього те, якою вона має бути. Тобто я обрала світлі кольори, тому що вони для мене символізують світле майбутнє, до якого ми всі разом завдяки українцям, небесам і ангелам йдемо вперед.

"МАЄ ЗНАЧЕННЯ КУЛЬТУРА, МИСТЕЦТВО, ПУБЛІЧНА ДИПЛОМАТІЯ"

Барбора МАРОНКОВА, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні:

- Це була дуже красива ініціатива, дуже креативна. І вона допомогла нам не тільки зібратися заради хорошої мети, але й разом з чудовими українськими жінками насолодитися творчістю. Я думаю, що подібні ініціативи - дуже важливі. Як сказала віце-прем'єр-міністр, має значення не тільки дипломатія, військова сила, але й культура, мистецтво, публічна дипломатія. І це те, чому моє відомство сприяє в Україні.

"ЦЕЙ ЗАХІД ПОКАЗУЄ РІВЕНЬ ЛЮДЯНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ"

Сильвія Хосефіна КОРТЕС МАРТІН, посол Іспанії в Україні:

- Сьогодні в мене був дуже важкий робочий день і я була дуже втомлена, а тут такі гарні емоції. Це дуже цікавий захід, тому я вирішила долучитися. Я намалювала ангела дуже оптимістично, тому що, незважаючи на все, я вірю у все добре. На моєму малюнку багато символів, які визначають, як Іспанію, так і Україну, щоб показати дружбу між нашими братерськими народами.

Цей захід важливий не тільки для українців, але й для нас, послів, адже він показує рівень людяності українського народу. Ми розуміємо, як це важливо. Адже триває війна, і ми розуміємо, що в ній захищають не тільки незалежність України, але й цінності, які ми поділяємо, та життя, якого ми хочемо для нас і для вас. Тому це дуже важливо. І як посли, ми тут маємо можливість контактувати і знайомитися з іншим рівнем життя та іншими проявами життя в Україні.

Наталія ПУШКАРУК, "День". Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати