Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проект «Тримор’я» – нове дихання

У Варшаві відкрито Саміт голів парламентів країн Центрально-Східної Європи
19 травня, 10:48
ФОТО MONITOR-PRESS.INFO

17—18 травня у Варшаві відбувся  Саміт голів парламентів країн Центрально-Східної Європи. Серед основних тем для обговорення організатори заходу задекларували такі питання, як безпека регіону в умовах нинішніх загроз, співпраця в галузі інфраструктури на лінії Північ — Південь, формування ролі національних парламентів у міжнародній політиці.

Відкриття Саміту відбулося в Президентському палаці у Варшаві, де виступив із промовою польський президент Анджей Дуда. Найцікавіші моменти зі спічу очільника Польщі виділив кореспондент «Дня».

Розпочав промову Анджей Дуда із акценту на важливості регіональної співпраці у контексті міжнародного співробітництва та розбудови дружніх стосунків у Центрально-Східній Європі. Згодом він відзначив: «Ми маємо чимало спільних сторінок історії. Йдеться і про ту добру історію, і про ту історію, болісні сторінки якої ми більше ніколи б не хотіли повторювати».

Як приклад регіональної співпраці Дуда наголосив на ініціативі країн «Тримор’я», тобто тих держав, що розташовані між Чорним, Балтійським та Адріатичним морем. «Це не великий політичний проект. Його мета: зміцнити інфраструктурні зв’язки між нашими країнами. Таким чином ми прагнемо забезпечити кращу економічну співпрацю, створити можливості для інвестицій, побудувати простір для нашого бізнесу, який буде сприяти розвитку добробуту нашого суспільства, багатства в Центральній Європі. А отже — сприятиме розвитку процвітання у всьому Європейському Союзі», — зауважив глава Польщі, наголосивши, що «Тримор’я» виключно проєвропейський проект.

Далі Анджей Дуда перейшов до питання безпеки. «Одним із наших найбільш важливих обов’язків є забезпечення безпеки. Суспільства у наших країнах цього потребують. Ми маємо чимало занепокоєння через порушення територіальної цілісності держав», — сказав польський президент, відзначивши, що це не лише проблема України, Грузії, Вірменії, Азербайджану та Балкан, де також провокується неспокій.

«Двері до ЄС і НАТО повинні залишатися відкритими. Із плином часу та інтеграції сюди мають бути прийняті все більше країн. Вважаю, що це перспектива багатьох країн Західних Балкан, а також держав Східної Європи», — висловив свою думку Дуда стосовно майбутнього європейського співробітництва й трансатлантичної співпраці.

«Польща завжди буде виступати за стабільність, безпеку і процвітання країн Центральної та Східної Європи», — підсумував польський президент.

«Кожен із вас має мандат, отриманий від виборців, — звернувся Дуда до парламентарів. — Громадськість у ваших країнах дала вам цю силу та повноваження, щоб ви гарантували їм процвітання. А, отже, це і влада, щоб побудувати необхідні зв’язки в міжнародній сфері». Формування ролі національних парламентів, як впливових фігур у міжнародній політиці, — один із лейтмотивів Саміту. Тому він і проходить саме в такому форматі. Йдеться про парламентську дипломатію, коли міжнародним співробітництвом займаються не лише на рівні президента, прем’єр-міністра, а й голови парламенту.

Учора, 18 травня — день пленарних засідань Саміту. Під час першої сесії глави парламентів обговорять міжнародну політику і безпеку, а під час другої — інфраструктурні питання.

Участь в форумі у Варшави беруть глави парламентів або їх заступники з України, Азербайджану, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Чорногорії, Грузії, Казахстану, Литви, Латвії, Молдови, Сербії, Словаччини, Туреччини та Угорщини.

Найцікавіші моменти Саміту голів парламентів країн Центрально-Східної Європи надалі висвітлюватиме «День», уважно спостерігаючи за розвитком подій у Варшаві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати