Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Процес Брекзіту поступово заходить у глухий кут»

Експерт — про рішення Терези Мей перенести голосування щодо угоди про умови виходу з ЄС
11 грудня, 18:26
ФОТО REUTERS

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей учора здійснила турне європейськими країнами для того, щоб обговорити з їхніми лідерами угоду щодо умов Брекзіту. Зокрема, вона зустрілася з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте в Гаазі та канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні. Також глава британського уряду планувала ввечері провести переговори з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером і президентом Європейської Ради Дональдом Туском у Брюсселі.

Мей вирушила в поїздку на наступний день після того, як під час дебатів у парламенті несподівано оголосила, що ключове голосування щодо угоди з ЄС, призначене на 11 грудня, перенесено. Вона визнала, що якби голосування відбулося, більшість не підтримала би документ, тож вирішила ще раз обговорити з Брюсселем можливості внесення у договір необхідних змін, цитує її Бі-Бі-Сі. «Багато з найбільш контроверсійних аспектів цієї угоди, включаючи backstop (заходи, що забезпечать відсутність жорсткого кордону між Північною Ірландією і Ірландією. — Ред.), просто невідворотні факти узгодженого Брекзіту, — заявила Тереза Мей і продовжила: — Тож якщо ви хочете другий референдум, який би спростував результат першого, будьте чесними, що це несе ризик нового поділу країни...» Пізніше речник прем’єра повідомив, що голосування щодо угоди про Брекзіт має відбутися до 21 січня 2019 року.

На тлі візиту Мей президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оголосив, що «немає жодної можливості» для перегляду угоди про Брекзіт, цитує його The Guardian. «У Європейській Раді неочікуваний гість. Це Брекзіт. Я здивований, тому що ми досягли угоди», — сказав він. Також ситуація навколо виходу Великої  Британії з ЄС стане предметом обговорення на позачерговій зустрічі лідерів ЄС 13 грудня, яку скликав президент Європейської Ради Дональд Туск.

«Я ОЦІНИВ БИ ШАНСИ ЯК 50 НА 50»

Володимир ХАНДОГIЙ, посол України у Великобританії (2010—2014 рр.):

— Це свідчить про те, що сам процес Брекзіту поступово заходить у глухий кут. Створюються все нові і нові перешкоди, і сьогодні вже важко спрогнозувати, чи взагалі вихід Великої Британії з ЄС відбудеться. Я оцінив би шанси як 50 на 50. Ще кілька тижнів тому можна було говорити про те, що угоду досягнуто, і це правда, адже переговорна команда Терези Мей домовилася з ЄС. Але виникло «але»: угода не користується підтримкою більшості в парламенті. Тут постає питання, чи парламент зможе її затвердити.

Це дуже погана ознака особисто для Терези Мей та взагалі перспектив виходу Британії з ЄС. Міцніють тенденції до того, щоб провести ще один референдум. Нещодавно європейський суд ухвалив рішення, що якщо Британія не захоче виходу з ЄС, для цього не потрібна буде згода всіх членів організації, достатньо буде тільки заяви Лондона.

Те, що це політично шкодить іміджу Терези Мей, консерваторів, тим, хто ініціював цей процес, очевидно.

Залишається ще опція виходу з ЄС взагалі без угоди, але це потягне за собою серйозні економічні наслідки для Великої Британії. І навіть при цьому варіанті Тереза Мей потрапляє під шквал критики. Тобто в неї дуже складна ситуація.

Думаю, Євросоюз уже також втомився від цих переговорів. Вони пройшли свій шлях, вийшли на угоду, яку прем’єр-міністр затвердила. Прогнозувати однозначно, як будуть розвиватися події далі, наразі складно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати