Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Pizza vs pazza

Про особливості виборчої парламентської кампанії в Італії
20 лютого, 17:31
ФОТО РЕЙТЕР

Менш ніж за два тижні, а саме 4 березня, в Італії відбудуться парламентські вибори, на яких, як очікується, не буде чіткого переможця. Згідно з опитуваннями, головна боротьба за лідерство точитиметься між трьома політичними силами: лівоцентристською коаліцією на чолі з правлячою Демократичною партією, Альянсом правих сил та «Рухом п’яти зірок». Однак жодна з них не зможе самостійно сформувати уряд. Тож зараз ніхто не може прогнозувати, яким буде наступний уряд четвертої економіки в Європі і більше того, яку політику він провадитиме в Євросоюзі.

Палата депутатів — нижня палата парламенту Італії — складається з 630 депутатів, що обираються прямим і загальним голосуванням. При цьому 12 депутатів представляють італійців, які проживають за кордоном. Ще один депутат балотується від автономної області Валле-д’Аоста.

ГОЛОВНІ ГРАВЦІ

Демократична Партія (PD). Правляча партія Італії, яка утворилася в результаті злиття партій італійських комуністів, соціалістів і християнських лівих. Це традиційні соціал-демократи з лівоцентристськими поглядами.

Вперед, Італія! (FI). Право-консервативна партія, заснована екс-прем’єром Італії Сильвіо Берлусконі. В її положеннях — ринковий лібералізм, християнська демократія і традиціоналізм.

«Рух п’яти зірок» (M5S) засновано коміком Беппе Грілло і керує ним бізнесмен Луїджі Ді Майо. Цей рух стоїть на позиціях прямої демократії, децентралізації, антиглобалізму, євроскептицизму та захисту екології.

Вільні і рівні (LeU). Ще один альянс з лівих партій, які відкололися від «Демократів» під час кризи уряду Ренці. У порівнянні з PD, у цього альянсу більш виражені соціалістичні та  прогресивні погляди.

Ліга Півночі (LN). Регіональна партія північних провінцій Італії, яка традиційно використовує різку націоналістичну риторику. Раніше виступала за незалежність Північної Італії, а тепер підтримує збільшення автономії для регіонів і федералізацію країни.

Брати Італії (FdI). Націонал-консервативна партія та своєрідний ребрендинг ультраправого Італійського соціального руху, яке деякі політологи вважають близьким до неофашизму.

ФОТО РЕЙТЕР

РЕЗОНАНСНІ ОБІЦЯНКИ

Згідно з повідомленнями італійських ЗМІ, серед найбільш резонансних обіцянок — це депортація 600 тис. біженців і відкриття закритих борделів, які будуть оподатковуватися. Проаналізувавши програми партій, які беруть участь у виборах, видання Politico у статті «Італійські виборці обіцянки: Pizza чи pazza?» охарактеризувала неймовірні обіцянки словом pazza, що в перекладі означає — божевільний.

Демократична партія обіцяє скоротити податок для малих і великих  компаній з 24 до 22%. Альянс правих сил також хоче скоротити податок для підприємств і взагалі скасувати податок для підприємств з низькими доходами. Берлусконі, якого назвали королем виборчих обіцянок, пообіцяв скасувати податок на житло, спадщину, а також дорожні збори. Окрім того, він обіцяє зменшити податок на їжу домашніх тварин.

«Рух п’яти зірок» обіцяє не оподатковувати всіх, хто заробляє менше 10 тис. євро, а також скорочення податків на доходи і значні скорочення регіональних податків для компаній.

РОДИНА ТА СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Демократична партія обіцяє надати сім’ям 400 євро на місяць на дитину упродовж трьох років, а також зменшити оподаткування на 240 євро на дитину до досягнення нею 18 років. Окрім того, ця політична сила пропонує збільшити мінімальну пенсію з нинішніх 500 євро до 750 євро на місяць.

Альянс право-центричних сил планує надавати сім’ям субсидії пропорційно до кількості дітей. Forza Italia обіцяє підняти мінімальну пенсію до 1000 євро на місяць.

ІММІГРАЦІЯ ТА БЕЗПЕКА

Практично всі політичні сили виступають за ужорсточення імміграційної політики. Зокрема, Демократична партія планує скоротити потоки мігрантів в Італію завдяки двосторонніми угодами з країнами походження мігрантів, а також припинити надання коштів ЄС таким країнам, як Угорщина та Польща, які відмовились прийняти біженців.

Право-центричні сили єдині у своєму заклику зайняти жорсткішу позицію щодо міграції. Forza Italia і League хоче відновити контроль на кордоні, блокувати прибуття біженців і висилати всіх мігрантів, які не мають права залишатись в Італії, а також встановити більш жорсткі критерії надання мігрантам гуманітарного захисту.

«Рух п’яти зірок» виступає за збільшення кількості поліцейських і посилення пунктів перетину кордону, а також закликає негайно висилати нелегальних іммігрантів.

СТАВЛЕННЯ ДО ЄВРОСОЮЗУ

Демократична партія виступає за введення посади міністра економіки єврозони, випуск спільних євробондів для фінансування єврозони, а також прямі вибори президента Європейської комісії. Водночас ця партія хоче скоротити внутрішній борг Італії, який становить 132% від ВВП до 100% упродовж 10 років.

Очолювана Берлусконі Forza Italia займає більш проєвропейську позицію, хоча League залишається твердо євроскептичною. Згідно з політичним маніфестом цієї партії, Італія повинна вийти з ЄС, якщо ця спільнота не змінить фінансових правил.

Тим часом «Рух п’яти зірок» обіцяє збільшення інвестицій через збільшення дефіциту, водночас беручи зобов’язання скоротити величезний борг Італії на 40% упродовж 10 років.

«ЗМЕНШЕННЯ СЕПАРАТИСТСЬКИХ І АНТИЄВРОПЕЙСЬКИХ ЗАКЛИКІВ»

«День» звернувся до посла України в Італії Євгена ПЕРЕЛИГІНА з проханням прокоментувати особливості виборчої кампанії в цій країні.

— До голосування на парламентських виборах в Італії залишається два тижні, але ніхто не може спрогнозувати якими будуть їхні результати. Через той факт, що 10 млн виборців ще не визначились, за кого вони віддадуть свої голоси, відомий дослідник Антоніо Ното вважає, що «хіба що провісник може передбачити результати виборів». Майбутня урядова коаліція залежатиме не тільки від того скільки голосів наберуть об’єднані праві або альянс лівих сил, а також і від того, яку підтримку здобуде та чи інша конкретна партія.

З 19 лютого вже заборонено публікувати дані опитувань, і саме тому ми дізнаємося про вирішальні голоси цих 10 млн. виборців лише після завершення голосування. Про важливість врахування голосів тих виборців, що ще не визначились свідчать і результати антисистемної політичної сили «Рух п’яти зірок» на минулих виборах. Протягом двох останніх тижнів перед днем голосування  партія змогла додати 5,5% підтримки. 

Станом на середину лютого консолідовані дані майже десятка різних соціальних опитувань свідчать про лідерство правого альянсу чотирьох партій (37,2 % підтримки). У рамках цієї коаліції партія С. Берлусконі

Forza Italia має 16,5%, партія Lega (колишня «Ліга півночі») здобуває — 13,8%, «Брати Італії» — 4,6%, партія «Ми з Італією»  — 2,8%. 

Водночас, лівоцентристська коаліція на чолі з правлячою Демократичною партією може здобути 28%, а «Рух п’яти зірок» — 27%. Таким чином, якщо виходити з теперішніх цифр, жодна з трьох сил не отримує достатньо голосів для формування стійкої більшості в парламенті країни. Це означає, що існує величезне поле для майбутніх домовленостей як всередині право чи ліво-центристських альянсів, так і між різними партіями.

Про що можна з впевненістю стверджувати зараз, так це про меншу фрагментованість майбутнього вищого законодавчого органу Італії: якщо у 1994 році в парламенті Італії було 28 партій та політичних груп, у 2001 та 2006 — 26 партійних та політичних об’єднань, то за підсумками цьогорічних виборів кількість партій та політичних груп в парламенті навряд чи перевищуватиме цифру 15.

Ще одним елементом передвиборчої компанії, який заслуговую на увагу,  є зменшення сепаратистських і антиєвропейських закликів: так лідер партії «Ліга» М. Сальвіні заявив, що його політична сила більше не сповідує сепаратистських поглядів. «Так як «Ліга Півночі» на сьогодні позиціонує себе загальнонаціональною політичною силою, ми більше не шукатимемо шляхів здобуття незалежності північними регіонами Італії. Тепер ми — федералісти та автономісти, що виступатимуть за посилення прав регіонів». Водночас лідери «Руху п’яти зірок» заявили про те, що більше не наполягатимуть на проведенні референдуму щодо участі Італії у проекті єдиної європейської валюти.

Зменшення питомої ваги відвертих радикальних сил на італійському політичному полі свідчить, вочевидь, про зниження популярності подібних гасел в італійського виборця, який, у переважній більшості, не схильний бачити Італію поза Європейським Союзом.

Здатність відстоювати національні інтереси на світовій арені, забезпечення сталого зростання італійської економіки, вирішення складних соціальних питань, просування реформ ЄС у сприятливому для італійців ключі (передусім, у міграційній та фінансовій сферах) — це ті основні теми, що визначатимуть як останні дні передвиборчих дискусій провідних політичних сил, так і результати парламентських виборів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати