Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пауза Меркель...

Які наслідки виборів до баварського парламенту для Німеччини?
16 жовтня, 18:44
ФОТО РЕЙТЕР

Через день після ще одних негативних результатів виборів Ангела Меркель говорила про втрачену довіру. Виступаючи на бізнес-конференції, вона визнала, що несе частку відповідальності за те, що вважається історичною подією. На недільних регіональних виборах у Баварії «Християнсько-Соціальний союз» («ХСС»), партнер Меркель по коаліції у федеральному уряді, отримав найгірший результат із 1954 року. «ХСС», який домінував у баварській політиці десятиліттями, побачив, що їхній результат знизився до 37.2%, втративши абсолютну більшість лише вдруге.

Незважаючи на процвітаючу економіку і в процвітаючій східній землі, і по всій країні, Меркель заявила, що виборці відвернулися від правлячих партій, демонструючи зростання ерозії віри в політику. Вона підтвердила, що постійне тривання сварок між її Християнськими демократами (ХДС) і їхніми баварськими союзниками з приводу міграційної політики налякали велику кількість громадян. У результаті — «Ми повинні переконатися, що ця довіра існує, і зробити результати нашої роботи видимими», — підбила підсумок канцлер. Це була єдина заява Меркель після вихідних, які сколихнули баварський політичний ландшафт. Хоча, здавалося, вона могла собі на якийсь час дозволити триматися в тіні.

Натомість Горст Зєєгофер, міністр внутрішніх справ і лідер партії «ХСС», бачить, що його позиція дедалі більше ставиться під питання. Відомі представники «ХДС», такі як Деніел Гютнер, прем’єр землі Шлезвіг-Гольштейн, закликали до змін. «Імовірно, не обійтися без кадрових наслідків», — сказав Гютнер газеті «Die Welt». Такі самі твердження звучали з партії Зєєгофера «ХСС», зокрема від колишнього заступника лідера партії Петера Рамзауера.

ФОТО РЕЙТЕР

У ніч понеділка місцевий осередок «ХСС» біля Нюрнберга відкрито закликав до відставки Зєєгофера і був першим, хто так зробив. Опитування свідчать про те, що 69-річний політик, по суті, винен у виборчому ударі для його партії. Згідно із щотижневою газетою Die Zeit, 57% баварців відкинули жорстку позицію Зєєгофера щодо міграції, що в липні майже призвело до розвалу великої коаліції Ангели Меркель із соціал-демократами. Проте Зєєгофер відкинув заклики піти. «Я, звичайно, продовжу виконувати свої обов’язки», — неодноразово говорив він репортерам. Він підтвердив намір проводити переговори, щоб сформувати новий регіональний уряд у Баварії найближчими тижнями. Спостерігачі вважають, що «ХСС» може погодитися на коаліцію з «Вільними виборцями», баварською правоцентричною партією, яка на недільних виборах отримала третій результат, набравши 11,6% голосів. Хуберт Айвангер, лідер «Вільних виборців», неодноразово підкреслював прагнення своєї партії формувати баварську політику в майбутньому уряді. Маркус Зедер, баварський прем’єр і довготривалий суперник «ХСС», може «обпалити пальці, якщо вирішить піти на союз із соціальними демократами або «Зеленими», припустив Айвангер в інтерв’ю мовній компанії Deutschlandfunk. Кампанія «Вільних виборців» вважається ключовою причиною, чому вкрай права «Альтернатива для Німеччини» («АдН») виступила менш сильно, ніж очікувалось. Отримавши 10,2% голосів, «АдН» взяла четверте місце на виборах і вперше увійшла до регіонального парламенту. Різні опитування раніше передбачали, що «АдН» може залучити до 13,5% виборців. Керівники партії різнилися у своїх оцінках. Співкерівник Олександр Гауланд підкреслив, що його партія досягла «дуже хорошого результату». «Немає необхідності соромитись», — додав він в телеінтерв’ю. Карін Ебнер-Стейнер, один із головних учасників баварського змагання від партії, проте, визнала, що сподівалася на сильніший результат.

Згідно з аналізом журналу «Der Spiegel» баварська «АдН» не змогла об'єднати конкуруючі фракції. Під час виборчої кампанії Катрін Ебнер-Стейнер приєдналася до Бьйорн Хьокке, одному з чільних правих, які колись закликали німців припинити спокутувати злочини нацистів. Виступи Ебнер-Штейнер суперечили більш помірним кандидатам, написала «Der Spiegel», що призвело до побоювань, що баварська команда партії може розколотися. Дослідження опитувач «Infratest Dimap» тим не менше, показало, що «АдН» знову використовує для власної вигоди теми міграції та надання притулку.

Результати «АдН», утім, були значно перевершені «Зеленими», які прийшли другими, набравши рекордні 17,5% голосів. На чолі з молодими топ-кандидатами Катаріною Шульце і Людвігом Хартманом «Зелені» збільшили свою частку, працюючи на платформі боротьби проти змін клімату, ліберальних цінностей і відкритих кордонів. Останнє питання показує тривання розділення між німцями щодо біженців. В той час, як «АдН» зуміла залучити стабільну виборчу базу, дотримуючись антиміграційних гасел, «Зелені» змогли охопити виборців, утомлених від негативних слоганів. «Міграційна політика є однією з причин підйому «Зелених»,  — сказав політолог Генріх Оберрейтер. Незважаючи на масовий сплеск, здається малоймовірним те, що «Зелені» вестимуть наступний баварський регіональний уряд. Оскільки дискусії довкола політичного майбутнього Горста Зєєгофера, як очікується, триватимуть, Християнські демократи Меркель мають намір зосередитися на майбутньому виклику. 28 жовтня відбудуться регіональні вибори в землі Гессе, де раніше результати опитувань свідчили про зниження підтримки правлячої «ХДС».

Якщо «ХДС» отримає такий же удар, як її баварська сестра, як вважає Sueddeutsche Zeitung, лідерство канцлера Меркель опиниться під питанням.

«ЦІ ВИБОРИ Є ВИРАЖЕННЯМ ЗАГАЛЬНИХ ТРЕНДІВ ФЕДЕРАЛЬНОЇ РЕСПУБЛІКИ»

Андреас УМЛАНД, німецький політолог, старший науковий співробітник Iнституту євроатлантичної співпраці:

— Це справді велика поразка для «Християнсько-соціального союзу Баварії», який зазвичай мав таку підтримку на виборах, що міг сам правити в цій землі. Це партія, яка завжди на місцевому патріотизмі правила Баварією. А тепер це з крахом закінчилося, вона навіть не набрала 40% — і третини голосів, тож їй доведеться ділити владу.

І, мабуть, тут ще є й момент того, що це матиме наслідки для федеральної політики, особливо в землі Гессен, де за два тижні теж будуть вибори, і якщо там теж буде поразка для Християнських демократів, тоді, напевно, похитнеться канцлерство Ангели Меркель. Не знаю, чи призведе це вже до її відставки, але якщо буде ще одна регіональна поразка, це справді загрожує переформатуванням німецького уряду.

— А чим пояснюється успіх партії «Альтернатива для Німеччини»?

— Зараз у Баварії у неї не був аж такий успіх, вона набрала десь 11%, що нижче за федеральну середню підтримку, і це менше, ніж очікувалося для «АДН». Все-таки вона успішніша в Східній Німеччині і менш успішна в Західній.

Це явно пов’язано з тим, що за останні роки був великий приплив біженців із Сирії, інших країн, що є великою напругою для німецького суспільства. І ця партія успішно скористалася цією проблемою, представляє певні прості рішення для цієї складної проблеми, і багато хто вірить цій партії.

— «ХСС» доведеться домовлятися про коаліцію з іншими партіями. Які варіанти коаліції ви вважаєте можливими?

— Найімовірнішим варіантом вважається так звана буржуазна коаліція правоцентристських партій: «ХСС» і «Вільні виборці» — теж місцева баварська партія, яка стоїть на дуже схожих із «ХСС» позиціях. Тобто це буде продовження тієї ж політики, яку ми мали вже раніше. Тільки тепер це вже буде коаліційний уряд.

А що скажете про загальні наслідки цих виборів для Німеччини, для нинішньої правлячої коаліції, які їм варто зробити висновки з цього голосування?

— Ці вибори є вираженням загальних трендів федеральної республіки, зокрема занепад центристських партій, особливо лівоцентристської партії, але тепер і християнських демократів, тобто правих центристів. Відбувається сходження інших партій як зліва (наприклад, набирає сили Зелена партія, яка стоїть на ліволіберальних позиціях і багато в чому підтримує християнських демократів і зокрема Ангелу Меркель), так і справа (наприклад, правопопулістська і частково праворадикальна партія «Альтернатива для Німеччини»). Наразі відбуваються кардинальні зміни в партійній системі Німеччини, що є не таким уже винятком принаймні в Західній Європі, де спочатку в Італії, а потім у Франції й інших країнах змінюється стара поствоєнна політична система, виникають абсолютно нові партії, а старі зникають.

Підготувала Наталія ПУШКАРУК, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати