Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нобелівський сезон розпочато!

Чому цього року не вручатимуть премію з літератури, кого відзначили за досягнення в медицині й фізиці та в чому інтрига для України?
02 жовтня, 17:33
ЛАУРЕАТАМИ ПРЕМІЇ З МЕДИЦИНИ ТА ФІЗІОЛОГІЇ СТАЛИ ДЖЕЙМС ЕЛЛІСОН ТА ТАСУКУ ХОНДЗЬО / ФОТО РЕЙТЕР

1 жовтня оголошенням лауреатів премії в галузі медицини та фізіології стартував так званий нобелівський тиждень. Нагороду присудили ученим зі США та Японії Джеймсу Еллісону і Тасуку Хондзьо «за відкриття терапії раку шляхом гальмування негативної імунної регуляції». «Рак вбиває мільйони людей щороку та є одним із найбільших викликів здоров’ю людства. Стимулюючи природжену здатність нашої імунної системи атакувати клітини пухлин, нобелівські лауреати цього року створили абсолютно новий принцип лікування раку», — йдеться в повідомленні на сайті Нобелівської премії. Іншими словами, вченим вдалося виявити, що імунітет пацієнта можна «налаштувати» на боротьбу з цим захворюванням, пише Бі-Бі-Сі. Відкриття Еллісона та Хондзьо, здійснені незалежно один від одного в 1990-х роках, лягли в основу ліків нового класу, що не дають змогу раковим клітинам блокувати клітини імунної системи. Хоча медикаменти мають багато побічних ефектів, в кількох випадках лікарям вдавалося вилікувати пацієнтів навіть на пізній стадії раку.

Учора Нобелівський комітет назвав лауреатів премії з фізики, якими стали Артур Ашкін (США), а також спільно Жерар Муру (Франція) і Донна Стрікленд (Канада). Їх відзначили «за новаторські винаходи в галузі лазерної фізики». При цьому Стрікленд стала третьою в історії жінкою, яка отримала премію в цій галузі. Зокрема, Артур Ашкін створив так звані оптичні пінцети, що захоплюють частки, атоми, віруси та інші живі клітини за допомогою лазера. Це допомогло ученому використати радіаційний тиск світла для переміщення фізичних об’єктів — «мрія з галузі наукової фантастики», йдеться в прес-релізі. Тим часом його колеги — Жерар Муру та Донна Стрікленд — створили ультракороткі та високо інтенсивні лазерні імпульси. Такі лазери допомагають при різноманітних корекційних офтальмологічних операціях. 

Сьогодні, 3 жовтня, за чверть до опівдня за місцевим часом буде оголошено лауреата Нобелівської премії з хімії. Хто отримає Премію миру, на яку 2018 року претендує 331 кандидат, стане відомо в п’ятницю. А в понеділок, 8 жовтня, буде оголошено лауреата премії з економічних наук.

Хто є кандидатами на отримання нагород, дізнатися не вдасться, адже ця інформація тримається в секреті протягом півстоліття. Як відомо, Верховна Рада України висунула на здобуття Нобелівської премії миру українського режисера Олега Сенцова, ув’язненого в Росії. Лист із таким же закликом написав екс-президент Польщі та лауреат цієї премії Лех Валенса. «Олег Сенцов, на моє глибоке переконання, втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи боротьби, відмова від ненависті, дії для зміцнення братерства між народами і самопожертва на користь інших несправедливо скривджених людей — це все риси, гідні найвищого визнання вільного світу», — написав він.

Досить несподіваним є те, що цього року ми не дізнаємося ім’я лауреата Нобелівської премії з літератури. Інституція, що обирає її володарів — Шведська королівська академія — нині переживає своєрідну кризу. Низка членів Академії, хоч і обіймають ці посади довічно, подали у відставку через скандал навколо французького фотографа Жан-Клода Арно, чоловіка Катаріни Фростенсон, яка також є членом Академії. В листопаді минулого року 18 жінок: співробітниці Шведської академії, дружини та доньки її членів звинуватили Арно в домаганнях, пише DW. А днями чоловіка засудили до двох років ув’язнення, визнавши винним у справі про сексуальне насильство. Крім того, виявилося, що деякі проекти митця фінансувалися з нобелівського фонду. З огляду на такі скандальні події було вирішено: академія оголосить лауреатів премій з літератури 2018 і 2019 років водночас наступного року.

Інший випадок, що цього року затьмарив репутацію Нобелівського комітету — відмова позбавити Нобелівської премії миру лідера М’янми Аун Сан Су Чжи. Дискусії щодо цього спалахнули після того, як у звіті ООН було визнано, що дії військових М’янми щодо мусульман рохінджа мають ознаки геноциду. Керівницю країни критикують за нездатність вирішити кризу, внаслідок якої понад 700 тис. мусульман-рохінджа змушені були переселитися до М’янми.

Вручення Нобелівських премій традиційно відбудеться 10 грудня в річницю смерті Альфреда Нобеля в Стокгольмі й Осло. Розмір премії становить 9 млн шведських крон, або трохи більше ніж мільйон доларів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати