Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Грузинська відповідь Росії

«Глибоке почуття образи стало причиною протесту», - експерт
21 червня, 17:48
ФОТО REUTERS

Ніч з 20 на 21 червня в Тбілісі виявилася не просто неспокійною, а навіть трагічною. В результаті розгону поліцією мітингу біля будівлі грузинського парламенту постраждали, принаймні, 240 людей, в тому числі 80 поліцейських, передає Ехо Кавказу. Як пишуть ЗМІ, правоохоронці застосували проти протестувальників гумові кулі, кийки, водомети і сльозогінний газ, в той час як вони кидали у відповідь різні предмети і феєрверки. У тому числі постраждали більше 30 журналістів. Один з журналістів втратив око внаслідок попадання йому в обличчя гумової кулі.

ПЕРЕДІСТОРІЯ

З 19 червня в Грузії проходила сесія 26-ої Міжпарламентської асамблеї православ'я, в якій брали участь делегації з 25 країн, в тому числі з Росії. І саме поведінка представників РФ викликала у грузин рішучий і гнівний протест. Під час відкриття сесії депутат Держдуми Росії Сергій Гаврилов несподівано зайняв крісло спікера грузинського парламенту і вів засідання асамблеї. При цьому, треба зазначити, що Гаврилов є прихильником визнання незалежними державами грузинських регіонів Абхазії і Південної Осетії - невизнаних так званих республік, які проголосили незалежність після російсько-грузинської війни 2008 року. Напередодні візиту Гаврилов підтвердив таку свою позицію. У відповідь на поведінку гостя з Росії опозиційні партії Грузії заблокували трибуну. А люди негайно вийшли на масштабні протести, до яких їх закликали опозиціонери, вимагаючи відставки голови парламенту Іраклія Кобахідзе і міністра внутрішніх справ Георгія Гахарії. Натовп увірвався в парламент, але поліцейським вдалося їх відтіснити. Також активісти оточили готель, в якому знаходилися російські депутати, але поліція їх евакуювала, після чого росіяни покинули країну. Мітингувальники облили росіян водою і закидали пляшками. Погром відбувся і в офісі правлячої партії «Грузинська мрія».

Варто відзначити, що посол України в Грузії і український депутат Віктор Єленський, які були присутні на асамблеї, в знак протесту покинули зал засідань під час виступу Гаврилова.

ПОЯСНЕННЯ РОСІЯН

Сергій Гаврилов в інтерв'ю виданню «Коммерсантъ» пояснив цю ситуацію так: «ніяких недомовок з цього приводу не було. Куди мене запрошує сісти приймаюча сторона - там я і розташовуюся». Більш того, він зазначив: «наші депутати бачили, як грузинських журналістів направляли куратори, які говорили на американській версії англійської мови».

РЕАКЦІЯ ВЛАДИ

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі в зв'язку з подіями в країні перервала візит до Білорусі, також передчасно закінчив візит до Азербайджану спікер парламенту Кобахідзе.

Президент в повідомленні на Facebook назвала подію «великим злочином», але в той же час зазначила, що це не виправдовує «антидержавні дії всередині країни». Росію вона назвала «ворогом і окупантом» і зазначила, що її «п'ята колона може бути навіть більш небезпечною, ніж відкрита агресія».

У той же час Кобахідзе, хоча спочатку заявив, що він не має наміру залишати посаду, все ж подав у відставку. Про це оголосив генеральний секретар «Грузинської мрії» Каха Каладзе.

«ВОНИ НЕ РОЗРАХУВАЛИ РЕАКЦІЮ ГРУЗИН»

«День» звернувся до грузинського експерта з проханням розповісти детальніше про нічні протести в Тбілісі і про те, яка обстановка в країні зараз:

Міша Тавхелідзе, колишній журналіст, Тбілісі:

- Глибоке почуття образи стало причиною протесту. Причому, виступили не тільки опозиція, а й аполітичні громадяни. Після всього того, що Росія накоїла в Грузії, посадити його (депутата Гаврилова - Ред.) в парламенті в крісло, на якому сидів перший президент Грузії, який підписав декларацію про незалежність - це навіть не плювок в душу, це ще гірше.

Жорстока реакція поліцейських пояснюється тим, що поплічники уряду зрозуміли, що вони сильно помилилися і злякалися свого ж власного народу. Там ніхто нічого не штурмував. Просто занадто багато людей зібралося біля парламенту, і вони елементарно злякалися. Але тепер вони отримали протест в квадраті, бо вони просто покалічили людей. Причому, не тільки політичних активістів, а просто молодь, яка була там. Я бачив ці кадри: поліцейські просто влаштували сафарі. Люди стояли в стороні, а вони підходили і в упор стріляли, причому в голову, в живіт. Тобто абсолютно збожеволіли. Хто їм це тепер пробачить?

Це негайно викликало асоціацію з 9 квітня (розгін радянськими військами антирадянської демонстрації в Тбілісі 9 квітня 1989 року, жертвами якого стали 19 людей, - Ред.). Це те ж саме місце, та ж жорстокість, теж молодь, теж покалічена. Причому, в цьому році відзначалося 30-річчя цієї події. Поколінню, яке все це бачило своїми очима, нічого не треба пояснювати. Таким чином, Іванішвілі (екс-прем'єр-міністр Грузії, - Ред.) І його режим просто підписали собі вирок.

Як це буде розвиватися далі, мені важко сказати. Може бути по-всякому. Але те, що Іванішвілі і його так звані прем'єр-міністр, президент себе дискредитували далі нікуди і делегітимізували всю цю владу - це абсолютно очевидно.

Люди обіцяють зібратися там же ввечері, причому вже не тільки мешканці Тбілісі, але і жителі інших міст. Думаю, одним мітингом там не обмежиться. Швидше за все, знову буде спроба залишитися на площі. Це все дуже схоже на Майдан. Люди навіть прямо порівнюють Іванішвілі з Януковичем, з тією різницею, що Іванішвілі формально не президент, а ставленик Путіна, який контролює владу.

- Що все-таки дозволило, щоб ця ситуація в парламенті і така поведінка російської делегації стали можливі?

- Одне з двох або і те, і інше: дурість і продажність парламентаріїв «Грузинської мрії».

Я впевнений, що половина їхніх депутатів - це прямі агенти Росії. Інакше, що це за православний форум в Грузії з якимись російськими комуністами? Його (Гаврилова, - Ред.) взагалі повинні були на кордоні не пустити, тому що закон забороняє людям, які побували в Абхазії або Південній Осетії, приїжджати до Грузії. За це можна отримати чотири роки. Просто вони не розрахували реакцію грузин і не думали, що буде така відповідь населення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати