Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чим важливий «імпічмент» Трампу?

«Повчальний не лише сам перебіг процесу з залученням України, а й демонстрація як політичні протистояння можуть розглядатися в правовому полі», — експерт
22 січня, 18:48
ФОТО REUTERS

21 січня розпочався перший етап слухань справи про імпічмент президенту США Дональду Трампу в сенаті — така процедура відбувається втретє за всю історію Сполучених Штатів.

ЩО ВІДОМО ЗАРАЗ?

У перший день сенаторами було затверджено порядок та правила суду над президентом Трампом. З онлайн-трансляції, яку проводять кілька американських ЗМІ, зокрема Washington Post відомо, що: сенат відхилив поправки демократів щодо повістки до суду Білого дому, Державного департаменту, департаментів оборони та управління справами й бюджетом, пов’язані з українським розслідуванням. Білий дім шукав ці записи в слідчих палати під час розслідування.

Сенат також відхилив поправки про виклик до суду чиновників адміністрації Трампа, включно з виконуючим обов’язків голови адміністрації Білого дому Міка Малвані, його старшого радника Роберта Блера і високопоставленого чиновника Управління з питань справ та бюджету Майкла Даффі. Кожна поправка була винесена на голосування 53 голосами республіканців проти 47 голосів демократів з незалежними кандидатами.

Сенатори заслухали менеджерів Палати представників і адвокатів Трампа щодо резолюції, запропонованої спікером сенату Мітчем МакКоннеллом, яка спрямована на швидкий судовий розгляд справи. Від цієї людини залежить справді багато, в його руках була можливість розглянути справу Трампа справедливо та об’єктивно, однак пришвидшення процесу дає зрозуміти, що він цілком підтримує чинного американського президента. Демократи, зокрема лідер меншості (демократів) у сенаті Чарльз Е.Шумер, закликали сенат відкинути правила МакКонгелла, стверджуючи, що вони є частиною зусиль з «приховування» угод Трампа.

ЯК ВИГЛЯДАТИМЕ ПРОЦЕС?

Палата представників, очолювана демократами, звинуватила Трампа по двом статтям: по-перше, звернення до уряду України за допомогою для свого переобрання 2020 року; по-друге, перешкоджання роботі Конгресу, адже президент самостійно затримав військову допомогу Україні. Хоч це й не входило до його повноважень.

Слухання відбуваються в форматі суду, де сенатори виступають одночасно і суддями і присяжними. Суд триватиме кілька тижнів, сенатори свідчитимуть кожного дня з понеділка по суботу з 13-ї години. Деякі прихильники Трампа сподіваються, що судовий процес відбудеться до того моменту, коли він запланує виступити перед Конгресом та нацією 4 лютого.

Судовий процес над Біллом Клінтоном, наприклад, тривав близько п’яти тижнів, з 7 січня 1999 року по 12 лютого 1999 року.

Більшість демократів у сенаті є єдиними щодо того, що хочуть включити будь-які нові відповідні докази чи матеріали про справи Президента в Україні, які з’являються після початку судового розгляду. Водночас багато республіканців сенату заявили, що не хочуть розглядати нові докази, і звинувачують Палату в тому, що вона не проводила повного розслідування перед тим, як розпочати процедуру імпічменту.

Після 13 годин обговорень сенат ухвалив резолюцію, що визначає правила проведення слухань у справі імпічменту. Як це виглядатиме? Обвинуваченню (членам Палати представників) та захисту (юристам Трампа) буде дано 24 години протягом трьох днів для викладення своєї позиції. Після чого всі зібрані Палатою представників матеріали зможуть бути долучені до справи в сенаті. Згодом розпочнеться 16-годинний процес, коли сторони зможуть ставити одне одному питання. Після відбудуться загальні обговорення та голосування, де можна буде винести подання щодо нових матеріалів до справи та виклику нових свідків. Врешті-решт, відбудеться фінальне голосування, де сенатори проголосують по двом статтям обвинувачення. За останніми даними весь процес може найшвидше відбутися за дев’ять днів, тобто результати можуть бути відомі до 1 лютого. Сам президент США не свідчитиме під час слухань. 

МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

ЧОМУ ТРАМП, НАЙІМОВІРНІШЕ, ЗАЛИШИТЬСЯ НА ПОСАДІ?

Чинний президент США може піти з посади в результаті імпічменту лише в разі, коли його обвинувачення будуть підтримані голосами двох третин сенату. Це означає, що, крім усіх демократів (45 осіб) та незалежних кандидатів (2 особи), за підтримку мають проголосувати ще 20 представників республіканської партії. Адже президента було висунуто республіканською партією, а ці сенатори будуть переобиратися в листопаді в тих штатах, що підтримують Дональда Трампа. Якщо вони не підтримають «лідера республіканців» перемоги на виборах їм не чекати. Тому президент радше залишиться на посаді і готуватиметься до президентської виборчої кампанії. Однак ця історія в деталях є важливою для самого процесу, адже громадяни США мають змогу спостерігати, оцінювати і робити власні висновки щодо правоти чи неправоти чинного президента.

«Американський народ має право знати правду, споглядати справедливий процес, вирішувати самостійно і самостійно робити висновки, щоб у листопаді Путін знову не обрав їм президента», — заявила спікерка Палати представників конгресу США Ненсі Пелосі. 

ЯКА РОЛЬ УКРАЇНИ В ПРОЦЕСІ?

Як повідомляє Бі-Бі-Сі: в серпні 2019 року анонімний викривач написав листа, в якому висловив стурбованість телефонною розмовою президента Дональда Трампа 25 липня з Володимиром Зеленським. Посадовець стверджував, що пан Трамп використовував свій кабінет, для «вимоги втручання з боку іноземної країни» на виборах 2020 року.

Стенограма цього відомого на весь світ дзвінка пізніше виявила, що Трамп утримав військову допомогу та зустріч Білого дому з метою тиску на Україну для розслідування компанії Burisma, де працював син ексвіцепрезидента Джо Байдена, політичного конкурента Трампа на виборах 2020 року, Хантер Байден. Білий дім це заперечує.

Трамп та його прихильники стверджують, що Байден зловживав своєю владою, зчиняючи тиск на Україну, щоб відмовитися від кримінального розслідування, яке може потягнути його сина Хантера.

Демократи з конгресу запевняють, що телефонний дзвінок є доказом порушення закону, адже Трамп звернувся за допомогою про втручання іноземців зі спробою завдати удар Байдену на виборах. Сам президент США називає це «полюванням на відьом» та спростовує будь-які звинувачення.

ЯКІ ВИСНОВКИ ЗРОБИТИ?

Ситуацію коментує американіст, професор Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр ЦВЄТКОВ:

 Імпічмент є надзвичайною подією як для США, так і для всього світу. Адже Сполучені Штати є глобальною країною, і навіть сам термін «імпічмент» входить до політичного лексикону багатьох країн. Чому така велика політична увага до цієї події? Найперше, це пов’язано з цьогорічними президентсь кими виборами в США, і, звісно, дві найпотужніші партії — республіканська та демократична — роблять усе можливе, щоб або захистити свого представника (республіканці), або, щоб зібрати всі можливі звинувачення і знизити політичні позиції свого головного конкурента на виборах (демократи). Наприклад, Мітч МакКонелл, якого демократи називають проросійською фігурою, адже справа імпічменту має коріння в проблемах втручання у вибори 2016 року, з мого погляду, виступає з типових республіканських позицій. Крім політичних моментів, можна відстежити, що цей процес демонструє високий рівень правового устрою Сполучених Штатів. Ця країна прислуховується до доказів у межах імпічменту: чи розглядати це як порушення правового режиму, чи з точки зору захисту віднайти можливості для вироку про відсутність складу злочину.

Для України важливий не лише сам перебіг процесу, а й демонстрація того, як політичні протистояння можуть розглядатися в правовому полі. Не даремно, головою засідання справи в сенаті є Верховний суддя США. Це може стати уроком розгляду політичної справи в правовому ключі. Разом з тим дуже важливо те, що під час цього імпічменту, особливо, коли давали свідчення дипломатичні представники в Україні, державного департаменту, очільники державної служби США, пролунало те, що молода з точки зору історії країна Україна, яка бореться за свою незалежність, зазнає збройної агресії з боку Росії, і це почув увесь світ, без замовчування, як даність.

Як на мене, нинішня позиція українського уряду, особливо міністра закордонних справ, є витриманою, і це слід вітати. Україні ні в якому разі не можна втручатися у внутрішньополітичні процеси, пов’язані з імпічментом та передвиборчими процедурами в інших країнах.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати