Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи вірять росіяни, що Навального отруїло ФСБ?

З ухваленням нових репресивних законів ведення політичної боротьби в Росії дедалі ускладнюється
28 грудня, 17:07

Опитування, проведене «Левада-центром» 21—23 грудня, вже після публікації в інтернеті як розслідування команди The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel, що поіменно встановило тих співробітників ФСБ, які намагалися отруїти Олексія Навального, так і бесіди самого Навального з одним з отруйників, виявило ставлення росіян до отруєння Навального. А в день завершення опитування Берлінська клініка «Шаріте», в якій Навальний провів 32 дні, 24 з яких — у реанімації, опублікувала в авторитетному медичному журналі Lancet розгорнутий звіт про клінічний перебіг його хвороби, з якого однозначно випливає, що Навальний був отруєний бойовою отруйною речовиною класу «Новачок», що практично виключає інші версії отруєння, крім державної. Згідно з результатами опитування, 78% жителів Росії чули про отруєння Навального, але уважно стежить за розвитком подій у зв’язку з ним менше п’ятої частини респондентів.

При цьому, порівняно з вереснем, частка тих, хто уважно стежить, навіть зменшилася — з 18 до 17%, хоча загальна кількість тих, хто знає про отруєння головного російського опозиціонера, за той же період зросла на 1%. З тих, хто тією чи іншою мірою обізнаний про отруєння, 30% вибрали відповідь, що «ніякого отруєння не було, це інсценування». Ще 19% вважають подію провокацією західних спецслужб. 7% респондентів вважають, що «це особиста помста когось із фігурантів його розслідувань». 6% визнали отруєння боротьбою всередині російської опозиції, а 1% визнали, що те, що сталося з Навальним, є наслідком його власних проблем зі здоров’ям, ще 4% назвали інші, не менш екзотичні версії, а 19% не змогли відповісти на запитання, яка версія отруєння здається їм найправдоподібнішою.

Лише 15% (а від загальної кількості опитаних це 12%) упевнені, що отруєння Навального — «це спроба влади усунути політичного опонента». Таку думку висловили в першу чергу ті, хто уважно стежить за подіями, пов’язаними з отруєнням Навального (39%), не схвалює діяльність президента Путіна (35%) (схвалює лише 3%) і більше довіряє інформації, отриманій з Інтернет-видань (22%) або з Телеграма (28%) (інформації, отриманій від звичайного телебачення, довіряють серед них лише 5%), і належить до вікової групи 18-24 років (у віковій групі старше 55 років — лише 9%).

Здавалося б, результати опитування доводять високу ефективність путінської пропаганди. Адже після публікації останніх матеріалів про отруєння Навального будь-яка людина при здоровому глузді, має залишити будь-які сумніви щодо того, що це отруєння — справа рук ФСБ, що діяла за командою з Кремля. А виходить, що до цієї категорії розсудливих людей належить не більше 12% усіх росіян. Але насправді ці опитування «Левада-центру» демонструють не стільки підтримку більшістю населення Росії президента Путіна і висунутих його пропагандою безглуздих версій отруєння лідера російської опозиції, скільки той сумний для професійних соціологів факт, що в країні, яка перебуває на переході від жорстко авторитарного режиму до режиму тоталітарного, проведення соціологічних опитувань багато в чому втрачає сенс. Це, до речі, стосується не лише Росії, а й Білорусі.

У цих умовах люди елементарно бояться висловлювати під час проведення будь-яких соціологічних опитувань думки, що радикально відрізняються від офіційної позиції влади, тим паче у такому чутливому для Кремля питанні, як отруєння Навального. Респонденти ніколи не можуть бути впевненими в тому, що соціологи не пов’язані з владою і що їх самих, респондентів, згодом не вирахують за номерами мобільних телефонів, за якими проводилося опитування. Тому цілком можливо, що серед тих 20% опитаних, які заявили, що нічого не чули про отруєння опозиціонера, значна частина про це отруєння насправді чула, але вважала за краще не розкривати своє ставлення до різних версій цієї події. Також впадає в очі, що дуже велика частка від кількості тих, хто так чи інакше чув про отруєння Навального (19%), не змогли відповісти на запитання, яку версію цієї події вони вважають найімовірнішою. Серед них виявилося майже порівну тих, хто схвалює й не схвалює діяльність Путіна (відповідно 17 і 16%), також серед цих респондентів порівну, по 13%, представників молодшої (18-24 роки) і старшої (старше 55 років) вікових груп. Ці люди більшою мірою довіряють інформації про те, що відбувається в навколишньому світі, отриманій з інтернет-видань (17%) і Телеграма (19%), а інформації, отриманій від звичайного телебачення, більше довіряє лише 16%.

За всіма цими показниками ця група респондентів набагато ближча до тих, хто віддає перевагу версії отруєння за наказом російської влади, ніж до тих груп респондентів, які дотримуються версій отруєння, що поширюються кремлівською пропагандою. Серед тих 19%, які підтримують версію про те, що отруєння Навального — це справа рук західних спецслужб, 27% схвалюють діяльність президента Росії і тільки 8% не схвалюють. Інформації, отриманій від звичайного телебачення, тут більшою мірою довіряють 26%, тоді як від інтернет-видань — 15% і від Телеграма — 11%. У цій групі респондентів частка молоді 18-24 років становить лише 11%, тоді як частка літніх людей старше 55 років — 26%. Ще разючішим є контраст з тими 30%, які вважають отруєння інсценуванням, 40% схвалюють діяльність Путіна і 15% не схвалюють, звичайне телебачення 43%, інтернет-телебачення — 24% і Телеграм — 11%. Молодих тут 9%, а літніх — 40%. Усе це дозволяє припустити, що ті 19% респондентів, які ухилилися від відповіді на запитання про версії отруєння Навального, здебільшого не сумніваються в тому, що Навальний був отруєний за наказом російської влади, але вважали за краще не говорити про це під час соціологічного опитування.

Як мені здається, серед росіян усе ж таки не так багато дебілів, як про це часто думають, зокрема в Кремлі, й значно більше половини з них не сумніваються в тому, що Навальний був отруєний за наказом з Кремля. Інша річ, що багато прихильників Путіна, які впевнені в тому, що саме так треба було вчинити з головним російським опозиціонером, в соціологічних опитуваннях подібну позицію, звісно, вважають за краще не озвучувати, а підтримують одну з путінських пропагандистських версій.

Проте, що важливо, ті, хто під час опитування відкрито підтримали версію отруєння Навального за наказом російської влади, є, по суті, найбільш політично активною частиною російського суспільства, готовою до відкритої боротьби з нинішнім політичним режимом. І в умовах наростання в умовах пандемії економічної кризи їх готові будуть підтримати все більше росіян, раніше байдужих до політики, хоча з ухваленням нових репресивних законів ведення політичної боротьби дедалі ускладнюється.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати