Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

11 вересня 2001

Дата, яку пам’ятає весь світ
11 вересня, 18:49

Саме у цей день в США пройшла серія найстрашніших терактів в історії. Терористи «Аль-Каїди» захопили чотири пасажирських літаки. Один з літаків влетів у будівлю Пентагону, інший розбився у Пенсильванії, а ще два атакували хмарочоси Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, більш відомі як «башти-близнюки». У результаті цього нападу загинуло 2977 людей, не враховуючи терористів. Ще 6000 людей було поранено.

Наприкінці 2002 року було сформовано «Національну комісію по терористичним актам проти США», яка й зайнялася підготовкою детального звіту про всі події 11 вересня., який у 2004 році виклали під назвою «Звіт комісії 9/11». Однак 28 сторінок було засекречено президентом США, Джорджем Бушом-молодшим.

Частину провини по організації терактів покладали на Саудівську Аравію, адже існувала думка, що ця країна підтримала діяльність терористів. Деякі адвокати постраждалих вели судові процеси проти Саудівської Аравії та вимагали від Барака Обами зняти гриф секретності зі сторінок звіту про події.

У 2016 році Конгрес США розсекретив останні 28 сторінок звіту про теракти, що відбулися. Там не було фактів, виходячи з яких модна було звинуватити Саудівську Аравію у сприянні діяльності терористів.

Варто нагадати, що після скоєння злочину представники Аль-Каїди заперечували свою причетність до катастрофи. Однак у 2004 році емір «Аль-Каїди» Усам бен Ладен публічно підтвердив свою залученість до організації терактів. Терористичне угрупування взяло всю провину на себе.

2 травня 2011 року бен Ладен був знищений американським спецназом у своєму будинку, згодом цю операцію назвали «Списом Нептуна».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати