Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Меморандум Нуньєса»...

Що стоїть за намаганнями Адміністрації США звинуватити ФБР і Мін’юст в упередженості...
05 лютого, 19:56
ФОТО REUTERS

У США розгортається черговий скандал довкола публікації секретного меморандуму Нуньєса, у якому звинувачуються найвищі посадові особи ФБР та Міністерства юстиції в упередженості на ранніх стадіях розслідування про зв’язки команди Трампа з Росією та втручання у вибори. Американські ЗМІ дали таку оцінку оприлюдненню цього документа: «Меморандум Нуньєса» — удар по ФБР чи перемога Путіна?»

Зокрема, у документі йдеться про те, що співробітники федеральних правоохоронних органів перевищили свої повноваження, коли вони звернулися за дозволом на спостереження за екс-радником кампанії Трампа — Картером Пейджем. Окрім того, у меморандумі Девіна Нуньєса — голови комітету Палати представників з питань розвідки, який підготовив цей документ, стверджується, що високопоставлені чиновники уряду сприяли в основному демократам.

Згідно з текстом меморандуму, в його основу покладена інформація з так званого досьє Трампа, складеного колишнім британським розвідником Крістофером Стілом. «Досьє» нібито підготовили на замовлення штабу суперниці Трампа на виборах президента, кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

ПУБЛІКАЦІЮ МЕМОРАНДУМУ РІЗКО РОЗКРИТИКУВАВ ГОЛОВА СЕНАТСЬКОГО КОМІТЕТУ З ПИТАНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ ДЖОН МАККЕЙН. ВІН, ЗОКРЕМА, ЗАЯВИВ, ЩО «ОСТАННІ АТАКИ НА ФБР І МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ НЕ СЛУЖАТЬ АМЕРИКАНСЬКИМ ІНТЕРЕСАМ — НІ ІНТЕРЕСАМ ЖОДНОЇ З ПАРТІЙ, НІ ПРЕЗИДЕНТА, А ЛИШЕ ІНТЕРЕСАМ ПУТІНА» / ФОТО РЕЙТЕР

Цікаво, що адміністрація США пішла на публікацію цього секретного документа попри застереження директора ФБР Крістофера Рея. Зокрема, як повідомляють ЗМІ, президент Дональд Трамп схвалив у п’ятницю публікацію меморандуму без жодних редакцій.

При цьому глава Білого дому назвав «американською ганьбою» розслідування його зв’язків із РФ. «Російське полювання на відьом триває. Не було ні змови, ні перешкоди розслідуванню. Це американська ганьба! Доповідь про зловживання вищого керівництва ФБР і Міністерства юстиції при веденні «російської справи» повністю реабілітує команду Трампа» — написав Трамп у Twitter.

Публікацію меморандуму різко розкритикував голова сенатського комітету з питань збройних сил Джон Маккейн. Він, зокрема, заявив, що «останні атаки на ФБР і Міністерство юстиції не служать американським інтересам — ні інтересам жодної з партій, ні президента, а лише інтересам Путіна».

Експерти-розвідники також поділяють цю думку. Вони вказують, що все це зменшує довіру до урядових структур — і тим самим послаблює США.

«Нам необхідно пам’ятати мету Путіна, яка полягає в поділі та розколі американського народу», — заявив в інтерв’ю «Голосу Америки» колишній агент ЦРУ і речник Ради з нацбезпеки в адміністрації президента Обами Ніл Прайс. «Саме цього він прагнув і досягнув своєї мети понад усяке сподівання», — зазначив Прайс, вказуючи на меморандум. «Це точно те, що Путін мав на увазі».

Тим часом колишній директор Федерального бюро розслідувань Джеймс Комі так прокоментував рішення Трампа розсекретити меморандум. «І це все? Ганебний меморандум уводить (громадськість) в оману і вніс розкол в Комітет Палати представників з розвідки, підірвав відносини з судом FISA і непробачно розкрив деталі секретного розслідування щодо американського громадянина. Навіщо? ФБР та Мін’юст мусять продовжувати свою роботу», — написав у своєму Twitter колишній глава ФБР.

Експерти «Дня» коментують ситуацію довкола публікації меморандуму, у якому звинувачуються високопосадовці ФБР і Мін’юсту, а також відповідають на питання — чому адміністрація США пішла на цей крок, і які це може мати наслідки?

«ЦЕ СХОЖЕ НА ДІЇ ЛЮДЕЙ, ЯКІ НАМАГАЮТЬСЯ ПРИХОВАТИ ПРАВДУ, КАЛАМУТЯЧИ ВОДУ»

Стівен БЛАНК, старший науковий співробітник Ради американської зовнішньої політики:

— Це означає, що Трамп намагається припинити розслідування його зв’язків під час виборчої кампанії з Росією Робертом Мюллером і підірвати цілісність ФБР та інших розвідувальних організацій, а також Департаменту юстиції. Але меморандум, незважаючи на хибні претензії Трампа, взагалі не виправдовує його і являє собою безпрецедентну і фальшиву редакцію секретного матеріалу для внутрішнього політичного використання. Він не підтверджує, що ФБР  є чи було упередженим або порушує Конституцію, оскільки  складається з вибраних цитувань документа на 60 сторінках. У меморандумі містяться твердження, які не відповідають дійсності. По суті, це схоже на дії людей, які намагаються приховати правду, каламутячи воду.

Я не знаю, чому санкції не було запроваджено, але очевидно, що реакція Москви була зневажливою і глумливою через плутанину і слабкість США. Більше того, це також створює враження, що Трамп, як хотіла Москва під час кампанії 2016 року, намагається запобігти санкціям. Незалежно від того, чи це так, але, безумовно, це створює враження про змову. І йому потрібно чітко пояснити, що таємної змови немає і її не було.

«ТРАМП ПОМИЛЯЄТЬСЯ, ГОВОРЯЧИ, ЩО ЦЕЙ МЕМОРАНДУМ ПОВНІСТЮ ЙОГО ВИПРАВДОВУЄ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Меморандум Нуньєса — це останній приклад партійної боротьби між Трампом та його критиками, що стосуються особливих контактів між командою Трампа та росіянами під час та після президентських виборів у США. Хоча Трамп помиляється, говорячи, що цей меморандум повністю його виправдовує, насправді цей документ становить проблему для його критиків та старших посадових осіб ФБР, являючи собою задокументоване твердження, що їхній запит розслідувати помічника у виборчій кампанії Трампа не було належним чином розглянуто і він ґрунтувався на досьє Стіла, яке було профінансовано опонентами Трампа.

Хоча все це впливає на те середовище, в якому проводиться політика щодо Росії, це важко пов’язати із санкційним списком. Провідні експерти, як Ден Фрід і Андерс Аслунд, справедливо критикували цей список; але Міністерство фінансів уже зробило публічну заяву, наголосивши, що існує інший, таємний список, і що наша політика краща, ніж в публічному «кремлівському списку».

«МИ МОЖЕМО ЗІТКНУТИСЯ З КОНСТИТУЦІЙНОЮ КРИЗОЮ»

Пітер ЗАЛМАЄВ, американський політолог українського походження, директор «Євразійської демократичної ініціативи»:

— Суть меморандуму занадто складно пояснити в декількох реченнях, і тому, можливо, у цьому фактично і полягала його публікація: переосмислювати і поставити під сумнів поточне російське розслідування проти Трампа та його команди і спробувати дискредитувати спеціального прокурора Боба Мюллера та його команду, і, по суті, все ФБР. Меморандум було підготовлено республіканцями у Конгресі, і він має на меті показати, що розслідування розпочалося внаслідок того, що деякі агенти, які упереджено ставились до Трампа, посилаючись на славнозвісне «досьє Стіла», є основним доказом. Досьє, яке ставиться під сумнів,  — дослідження потенційно дискредитуючої діяльності Дональда Трампа, по суті, вперше було замовлено республіканцями під час праймеріз, і його склав британський слідчий у відставці Кристофер Стіл, якого поважають у Вашингтоні. Пізніше за це питання взялись демократи, після того, як республіканці втратили інтерес. В даний час демократи намагаються опублікувати власний меморандум. Слід зазначити, що ФБР, включаючи його директора, призначеного Трампом, категорично виступає проти цієї безпрецедентної публікації, посилаючись на проблеми безпеки, які можуть виникнути через оприлюднення цього документа.

На мій погляд, «меморандум» не тільки не виправдовує Трампа, а й посилює підозри, що протягом всього цього часу Трамп та його команда перешкоджають правосуддю у розслідуванні. Як зазначалося експертами, параграф на останній 4-й сторінці меморандуму, вказує на іншу можливу причину для початку розслідування, ніж та, що була представлена республіканцями. Виглядає так, що мета меморандуму є спробою внести заплутаність. Можливо, саме тому кілька членів кабінету Трампа, як повідомляється, серед них Келлі, виступали проти його публікації. На мій погляд, меморандум не вартий паперу, на якому він надрукований, і може бути дуже тонко замаскованою спробою Трампа та його прихильників виступити за усунення ключового персоналу в Міністерстві юстиції та, можливо, навіть самого Мюллера.

Зараз рано говорити, чи принесе ця публікація дивіденди Трампу та республіканцям на виборах у Конгрес у листопаді цього року. Якщо, як я вже казав раніше, Трамп використовує меморандум для звільнення Мюллера, то ми можемо зіткнутися з конституційною кризою. Але передбачити що-небудь наперед з Трампом, який щодня генерує скандал, є програшною пропозицією. Існують певні ознаки того, що його популярність, можливо, зросла із 39% до 42% в результаті дуже сильної та процвітаючої економіки, але це дуже ненадійна метрика.

«ВАШИНГТОНСЬКІ ЧВАРИ ПОСЛАБЛЮЮТЬ ПОЗИЦІЇ США ЯК ГЛОБАЛЬНОГО ЛІДЕРА»

Лілія ШЕВЦОВА, російський публіцист, Москва:

1.  Ми спостерігаємо сьогодні в Америці драматичне зіткнення між президентською адміністрацією та Республіканською партією, що підтримує Трампа, з одного боку, та правоохоронними органами — з другого. Найжорсткіший конфлікт здіймається між Білим домом і ФБР, а також міністерством юстиції, що стоїть за ним.  У міру розширення розслідування «російського сліду» з боку команди спецпрокурора Мюллера адміністрація Трампа і його республіканські захисники вирішили почати дії з дискредитації правоохоронців. Їхне завдання — не лише зупинити розслідування Мюллера, а й знеголовити керівництво ФБР — інституту, який займається оперативною роботою в цьому розслідуванні. До того ж, цікаво, сутичка вийшла на новий рівень, коли Мюллер впритул наблизився до можливості звинуватити Трампа в «перешкоджанні правосуддю».

2.  Ось саме  цієї миті і з’явився меморандум Девіна Нуньєса, найближчого сподвижника Трампа, який обіймає посаду керівника комітету Палати представників з розвідки. У цьому меморандумі республіканці звинувачують ФБР у виході за межі своїх повноважень і неправомірному прослуховуванні Картера Пейджа, члена трампівської команди, на підставі сумнівних даних. Звісно, на захист ФБР стали демократи, і сутичка обіцяє бути неабиякою. Такого ще в сучасній американській історії не було: конфронтація всіх трьох гілок влади! І кожна гілка фактично підриває репутацію решти.

3.  Можна очікувати подальшого загострення міжпартійної війни в Конгресі. Але одночасно ми спостерігаємо, як одна з правлячих американських партій починає дискредитувати правоохоронну систему, прагнучи зберегти при владі президента, якого підозрюють у діях, що можуть стати підставою для його імпічменту. Частково республіканська затія вдається — репутація американських правоохоронців серед республіканського електорату починає знижуватися. Але не можна повністю відкидати й іншого ефекту — відставки керівництва ФБР, що може спровокувати в країні політичну кризу.

4.  Одне слово, на американській політичній сцені не нудно. Пошуки «російського сліду» вже втратили початкову мету — з’ясувати масштаби російського втручання в американські вибори і стали засобом зведення рахунків усередині вашингтонського істеблішменту  щодо внутрішньополітичних питань.  Чи вплине атака на правоохоронців на настрої виборців напередодні листопадових проміжних виборів до Конгресу? До моменту виборів поки що далеко і може статися чимало нових викидів і конфліктів.  Але поки що очевидним є одне: розмежування на політичній сцені Вашингтона триває, і в боротьбі компроматів втрачають всі відомі політичні сили. Так, Трамп не приносить дивідендів своїй партії. Але й демократи ослаблені відсутністю лідерства. А вашингтонські чвари послаблюють позиції США як глобального лідера, який заповзає до своєї мушлі.

5.  Але в цій американській драмі є і своя оптимістична нота: чвари й конфлікти на особистому рівні, неадекватність лідерства поки що не зруйнували правлячої системи і конституційного принципу, на якому вона будується, — принципу противаг, які й рятують американську стабільність. Батьки американської конституції можуть пишатися своїм дітищем!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати