Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Жодна третя сила не завадить Україні вступити до НАТО»

30 травня, 00:00
вважає генсек Альянсу Хав’єр Солана Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, «День»
Після короткої, але, як підкреслив Генеральний секретар НАТО Хав’єр Солана, «дуже плідної» зустрічі з міністрами закордонних справ Альянсу голова українського зовнішньополітичного відомства Борис Тарасюк виглядав задоволеним.

Щоправда, на засіданні комісії Україна — НАТО у Люксембурзі якихось революційних рішень на зустрічі ухвалено не було. Український міністр обговорив із атлантичними колегами ситуацію в — і навколо — Боснії та Косово, засудив пакистанські ядерні випробування.

Напередодні зустрічі Генеральний секретар НАТО Хав’єр Солана сказав кореспонденту «Дня», що свідченням особливої уваги Альянсу до України стане відкриття у Києві вже другого натовського офісу — Центру «Партнерство заради миру» поруч із єдиним у світі інформаційним центром НАТО в Києві.

Солана не бере на себе сміливості сказати, коли, власне, Україна може розраховувати на членство в НАТО. Тим більше, що Київ не робив і, мабуть, найближчим часом не робитиме такої заявки. Проте з його слів можна зрозуміти, що жодна «третя сила» не зможе завадити Україні, якщо вона дійсно матиме політичну волю та створить матеріальні передумови для свого вступу до Альянсу. Коментувати відомі висловлювання російського президента Єльцина щодо «неприпустимості» вступу до Альянсу балтійських країн та України Солана дипломатично відмовився.

Політична бомба вибухнула напередодні, коли міністр закордонних справ Росії Євген Примаков заявив, що Україна мусить урешті визначитися із своїм ставленням до розширення НАТО, позаяк українсько-російський великий договір буцімто передбачає, що Київ і Москва матимуть «єдину позицію» з усіх найважливіших питань міжнародної політики. А це, на думку Примакова, означає, що Україна мусить, як і Росія, засудити розширення НАТО. В іншому разі він не вбачає сенсу в ратифікації договору. Фактично Москва вимагає від України відмовитися від самостійної зовнішньої політики і слухняно йти в російському фарватері. На запитання кореспондента «Дня», чи згоден він із таким дивним трактуванням російсько-українського договору, Тарасюк заявив, що «Україна ніколи не висловлювала негативного ставлення до розширення НАТО», позаяк не вбачає в цьому ніякої загрози. Підстав для перегляду позиції Києва Тарасюк не вбачає. Водночас він заявив, що «сьогодні це питання на порядку денному не стоїть». Прямо дезавуйовувати, м’яко кажучи, недипломатичні російські заяви Тарасюк не став.
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати