Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна слідом за Білоруссю починає політичний дрейф до Москви

10 лютого, 00:00
Україна слідом за Білоруссю починає політичний дрейф до Москви Україна, Росія, Білорусь - грані слов'янського трикутника Лариса САЄНКО, "День" Уряди України і Росії вже цього місяця підпишуть договір про програму економічної співпраці, що розрахована на десять років. "За дорученням Президента ми ухвалили рішення уряду про програму розвитку економічної співпраці з Росією на 10 років. Найближчим часом ми проведемо з Віктором Степановичем (Черномирдіним) спільне засідання урядів, і президенти мають підписати цю довгострокову угоду можливо вже цього місяця", - заявив прем'єр-міністр України Валерій Пустовойтенко у Мінську на зустрічі з Олександром Лукашенком в ході дводенного офіційного візиту. Він не деталізував у присутності преси угоду, що розробляється, давши зрозуміти, що вона матиме велике значення для "не тільки економічних, а й взагалі відносин".

"Після розділення нові держави почали займатися своїми проблемами, однак подолати їх можна тільки спільно, без цього неможливий подальший розвиток", - сказав Пустовойтенко.

Україна готова підписати аналогічну програму й у Білорусі, однак з паузою, витриманою протягом півроку. До речі, між Білоруссю та Росією, що найтісніше об'єднані в рамках СНД, подібної конкретної програми немає. Торішня угода про уніфікацію фінансової політики зазнала крах, оскільки Білорусія не виконала жодного пункту програми.

Пустовойтенко прибув до Мінська переважно для врегулювання проблеми подвійного оподаткування - як відомо, Росія, за домовленістю між президентами, з 1 лютого скасувала їх у торгівлі з Україною, поставивши третю слов'янську сусідку у скрутне становище.

Несподівано швидкі темпи зближення України та Росії, схоже, завдають клопоту Мінську, а точніше білоруському лідеру, котрий претендує на лаври слов'янського інтегратора. Цікаво, що на нещодавній зустрічі еліта російської інтелігенції запевнила Олександра Григоровича, що настав історичний етап Мінської Русі, яка змінила Русь Київську і Московську.

"Ми враховуємо ваші переговори з Росією. Ми вітаємо їх. Ми готові відмовитися від амбіцій, хоча Росія мала узгодити з Білоруссю скасування митних зборів у рамках митного союзу", - сказав Лукашенко на зустрічі. При цьому він додав, звертаючись до Пустовойтенка: "Наші інтереси надто вже співпадають з інтересами України - ви розумієте про що я кажу".

У Білорусі оцінюють десятирічну програму як зміну зовнішньополітичного курсу України, яка скерована на зближення з Росією. "Наш президент пророкував, що наближення президентських виборів змусить керівництво України обернутися до Сходу. Ревнощі до лідерства ні до чого, хоча на сьогодні рейтинг Лукашенка досить високий у всіх трьох країнах. Об'єднання трьох держав, що об'єктивно прогнозується, допомогло б більш зважено враховувати інтереси кожної сторони, де поки відкрито домінує Росія", - зазначив у кулуарах високопоставлений чиновник з оточення Лукашенка. При цьому політичний Олімп Білорусі представляє нове утворення Білорусі та Росії як цілком рівноправний союз. "Не тільки Єльцин виховує Лукашенка, багато в чому й Лукашенко виховує Єльцина", - заявив журналістам міністр закордонних справ Білорусі Іван Антонович. Цікаво, педагогічний чи учнівський талант продемонструє Леонід Кучма.

Мінськ

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати