Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світ про нас

07 лютого, 00:00
Світ про нас Підготувала Наталя ВІКУЛІНА, "День"

* "Німецькі підприємці давно вже скаржаться на беззаконня та свавілля в Україні. Під час візиту Романа Герцога представники ділових кіл знову хочуть обговорити ці проблеми з українською стороною, як це вони вже робили в ході візитів канцлера Гельмута Коля, а також міністра закордонних справ Клауса Кінкеля. Хоча з самого початку було зрозуміло, що не самі лише закони є причиною всіх бід, а те, як їх тлумачать виконавчі органи. Для їхнього реформування, хоча в цьому й полягає основна проблема України, Захід зробив іще дуже мало.

Демократії, громадянської активності та правової держави... в Україні бракує, що стало очевидним у ході кампанії щодо парламентських виборів, котрі відбудуться 29 березня. З деякого часу спостерігається застій і в зовнішній політиці України. Холодний вітер дує у відносинах зі Сполученими Штатами. США мали намір 1997 року надати Україні допомогу на $1 мільярд, що поставило б її на третє місце в списку країн, шо отримують підтримку від Америки. Однак відсутність реформ у Києві і криза української економіки зіпсували Вашингтону настрій. Кучма зараз прагне зміцнити зв'язки з Москвою, щоб заручитися підтримкою Єльцина. Здається, що тільки Кучма може гарантувати Москві збереження її впливу на Київ. Тим часом, на виборах до українського парламенту можуть перемогти комуністи, котрі змусять Кучму або ще сильніше орієнтуватися на Схід, або ж піти у відставку. Для Бонна Кучма залишається надійним партнером, до того ж ніхто не знає, що буде після нього. Хоча ця обставина не повинна заважати бачити правові недоліки у державі, де можновладці не підкоряються порядкам і законам, а порушують їх в інтересах збереження влади."

"Гандельсблат", 4 лютого

* "Джей-Кей-Екс" (британська фірма - ред.) заявила, що її спільне з Україною підприємство, Полтавська газонафтова компанія, минулого року видобуло 1,9 млн. барелів нафти (близько 340 тисяч тонн - ред.) і 11,8 млрд. кубічних футів (358 млн. кубометрів - ред.) газу, збільшивши виробництво на 37 і 23 відсотки відповідно, але прибуток від продажу газу 1997 року набагато нижчий за очікуваний. "На сьогодні оплачено лише одну п'яту частину газу, постачання якого передбачено державними контрактами, у жовтні 1997 року, після порушення умов оплати й таке постачання було припинено", - зазначила "Джей-Кей-Екс".

"Екстель Ігземінер", 2 лютого.

* "Суд над емігрантом з колишнього СРСР Володимиром Зеленковим, котрий ніби-то писав любовні листи Челсі Клінтон, мабуть, не відбудеться. Таку думку висловив його адвокат Річард Гілберт після чергових слухань у суді вищої інстанції федерального округу Колумбія у справі 27-річного уродженця міста Києва.

Адвокат вже подав клопотання про припинення справи на підставі того, що "судовий процес триває надто довго", а це є порушенням одного з американських законів. У офіційному обвинуваченні, що було пред'явлено Зеленкову ще в серпні, немає жодного слова про його спроби вступити в контакт з 17-річною президентською дочкою. Йому ставиться у провину "володіння незареєстрованою вогнепальною зброєю та незаконне володіння боєприпасами". За словами Гілберта, якщо буде доведено факт порушення конституційних прав обвинуваченого, коли було вилучено зброю із сейфа банку, то суд не зможе використати пістолет як доказ проти Зеленкова і, таким чином, справа розвалиться.

На слуханнях Зеленков не був присутній через те, що "сталася накладка, і у психіатричну лікарню, де він проходить нині курс лікування, не повідомили про необхідність його появи цього дня у суді".

У разі ж засудження Зеленкову може загрожувати сім років ув'язнення та штраф у розмірі $7 тис. Втім, швидше за все, його просто вишлють із США, оскільки термін отриманого ним у Службі іміграції та натуралізації (СІН) США 1992 року дозволу на роботу закінчився.

ІТАР-ТАКС, 30 січня

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати