Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сухарто відступив. Відступаючого добивають

20 травня, 00:00
Олександр ПАЛІЙ, Віктор ЗАМ’ЯТІН «День»
     

Учора в посланні до нації президент Індонезії Сухарто оголосив про проведення загальних виборів «якомога швидше» і про своє небажання змагатися за посаду президента. Він пообіцяв заснувати «комітет реформ», який включатиме лідерів опозиції.

Крім того, наберуть чинності виборчий, антимонопольний та антикорупційний, закони. Сухарто оголосив, що ініціюватиме зміни в уряді і створення «кабінету реформ». Ця заява фактично є визнанням беззмінним лідером країни своєї поразки у тримісячному протистоянні зі студентами, до яких за останній тиждень приєдналася переважна більшість політичних сил країни. Під час заворушень загинуло понад 500 осіб.

Раніше Сухарто різко відкидав усі заклики опозиції до реформ, спираючись на підтримку, яку він одержав від Народної Консультативної Асамблеї на президентських виборах два місяці тому. Найбільше нарікань опозиції викликає протекціоністська політика уряду щодо бізнесу родичів та наближених до Сухарто осіб, а також економічна криза, яка, на думку опозиції, зумовлена в тому числі й політикою уряду.

Спікер парламенту Хармоко, який вважається третьою особою у владній ієрархії країни, закликав Сухарто залишити свою посаду негайно. Цієї ж думки дотримується й Ам’єн Раїс, лідер одного з найпотужніших ісламських рухів країни, який пообіцяв зорганізувати сьогодні в Джакарті мільйонну демонстрацію «народної могутності» з вимогою негайної відставки Сухарто.

Хоча армія в особі її керівника генерала Віренто лишається лояльною Сухарто, їй важко буде протистояти широкому фронту опозиційних сил. Очевидно, Сухарто не вдасться «перечекати» заворушення, а потім відмовитися від своїх учорашніх обіцянок, як того побоюється опозіция.

ДО РЕЧІ

Як кореспондентові «Дня» повідомили в управлінні інформації МЗС України, посольство нашої держави в Індонезії поки що евакуюватися не збирається, хоча й працює «з урахуванням ситуації». За даними МЗС, зараз в Індонезії перебуває 19 громадян України (серед них і дипломати), і посольство намагається підтримувати зв’язок з кожним із них.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати