Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Стольному місту — стильну музику», або СВЯТО МIСТА ПIД МУЗИКУ ВIД «ЧЕРВОНОЇ РУТИ»

18 червня, 00:00
Безсумнівно, «Дні Києва» — наймасовіше свято для жителів столиці України. Цього року святкові дні пройшли з особливим розмахом. На Андріївському узвозі за традицією живописці виставляли свої твори, вуличні музиканти розважали публіку грою на акустичних інструментах. Але все-таки велика частина гуляючих централізувалася на Майдані Незалежності. Саме тут відбувалися дiйсно масштабні заходи. Перший святковий день ознаменувався постановкою опери-ораторії Ігоря Стравинського «Цар Едіп», дія якої відбувалася на величезній сцені, зведеній у самісінькому серці міста — на головній його площі. Ідея постановки, а також режисура належать Василеві Вовкуну, художньому керівнику «Арт-Велеса». Постановкою цього грандіозного шоу займався центр мистецтва «Арт-Велес» за організаційною, технічною й фінансовою допомогою Дирекції фестивалю «Червона рута», яка в свою чергу залучила традиційного мецената — солодкого спонсора «Шоколад «Корона» — смак бажання». Ця ж компанія виступала Генеральним спонсором концерту переможців фестивалю «Червона Рута — 97», який відбувся наступного дня на тому ж майданчику. Це вже третя акція, проведена спільно «Короною» та «Червоною Рутою».

Єдиний у світі фестиваль україномовної молодіжної музики «Червона Рута» продовжує займатися просуванням молодих українських виконавців, «зірок», які спалахнули торік у Харкові. Не так давно — двадцять сьомого березня цього року закінчилося велике благодійне турне переможців фестивалю «Червона Рута — 97» містами Східної та Південної України. Трішки згодом, шістнадцятого травня, почалися відбірні тури «Червоної Рути — 99». Але про це нижче.

А поки що хотілося б прокоментувати святковий концерт за участю лауреатів і дипломантів «Червоної Рути — 97». Уже за тиждень до святкування Днів Києва стало відомо, що адміністрація міста наклала вето на участь у концерті рок-виконавців і деяких танцювальних колективів. Цей непопулярний указ мотивували тим, що київський слухач не готовий до сприйняття «руйнівної, агресивної» музики, яку виконують деякі молоді колективи. Звісно, можна зайвий раз іронічно посміхнутися такій забороні, мовляв, ну, а чого ж іще чекати від міськадміністрації. Але все-таки стає дуже сумно, коли стикаєшся з таким ставленням до творчості молодих артистів. А ставлення просте — те, що не цілком стандартне, не рівне й вибивається із загальної маси, відразу визнають чимось деструктивним і небезпечним. Відповідно, не зрозумілим широким масам української молоді. Але це деталі. Й це не головне.

Рівно о сьомій вечора над Майданом Незалежності та його околицями полинули позивні фестивалю «Червона Рута». З цього моменту й до кінця вечора концерт пройшов на єдиному диханні. Спочатку ведучому шоу МС Юрасю і його напарниці Анастасії Катеринчук було дуже нелегко: масовий рух натовпу не дозволяв навіть найзосередженішим нормально сприймати інформацію, яка лунала над площею. Музиканти, котрі виступали першими, а відтак заклопотані проблемою розігрівання публіки, старалися що є сили. Яна Яновська, «Танок на Майдані Конго» (якому зі зрозумілих причин дісталася також роль хедлайнера концерту), «Спалахнув шифер» викидали заряди енергії в натовп, але натовп, поки що не розгулявшись, лише формував свої ряди. До виходу на сцену групи «І.О.А. — 4» звукорежисери впоралися зі звуком і саунд концерту остаточно вирівнявся. Поява Каті Chilly зі знову зміненим іміджем, як завжди, викликала фурор. Тепер у її образі домінують східні мотиви. Як завжди, виступ Каті справив найкращі враження.

Група «ДАТ», яка виступала після Каті, продемонструвала найвищий рівень професіоналізму. Єдиний представник рок-категорії — група «ДАТ» із міста Сміла — показала, наскільки якісною може бути альтернативна музика, коли до її виконання підходити серйозно.

Слід сказати, що всі виконавці та групи, котрі виступили на концерті, продемонстрували високий рівень підготовки. Усі вони пройшли серйозну школу, отримавши путівку в життя в Харкові рік тому і проїхавшись у турне Східною та Південною Україною в лютому — березні цього року. Ніяких затримок перед виходом на сцену. Відпрацьоване почуття відповідальності. Продумані рухи на сцені.

Закривала концерт харківська хіп-хоп-команда «Танок на Майдані Конго», енергії якої цілком вистачило на те, аби весь головний майдан міста заходив ходором. Хтось сказав, ніби вони беруть тим, що їх найбільше — шестеро чоловік. А цього вечора хлопці організували собі ще й групу підтримки. Під час виконання хіту «Ото таке» вся музична тусовка вискочила на сцену, і тому кода концерту виглядала особливо масштабно і видовищно. Традиційно закривала концерт пісня Тараса Петриненка «Україна», яку дружно підспівував весь Майдан. По закінченні свята небо над столицею України протягом декількох хвилин пульсувало барвистим феєрверком, подібного до якого Київ досі не бачив. Свято відбулося. Хотілося б відзначити роботу охорони концерту. На відміну від минулого року, security поводилися куди продуманіше, інтелігентніше і спокійніше. Результат — жодного нещасливого випадку, ніякого вияву агресії чи невдоволення з боку публіки. Цього разу чудово спрацювали і власті міста, й організатори шоу.

«Червона Рута» тим часом продовжує свою діяльність. З 16 травня почалися відбірні тури «Червоної Рути — 99», заключні концерти яких пройдуть у Дніпропетровську з 2 до 16 травня наступного року. Заключний гала-концерт відбудеться знов-таки на Майдані Незалежності в Києві 30 травня 1999 року.

Трішки інформації про проведені «Рутою» відбірні тури. Отже, 16 й 17 травня у Миколаєві відбулися перші відбірні концерти. Відібрано двох фіналістів. Це рок-група «Ведо» й виконавиця в жанрі акустичної музики Олеся Прісенко. Шістнадцять груп і виконавців потрапили в резерв. Така велика кількість фіналістів пояснюється кількістю поданих заявок. Загалом на відбірних концертах у Миколаєві виступили 64 солісти і групи. Удвічі більше порівняно з минулим роком. Слід відзначити традиційно високий рівень організації, а також високий професійний рівень учасників туру.

23 та 24 травня в Черкасах проходив другий відбірний тур «Червоної Рути — 99». Попри вказівку Міністерства культури й мистецтв начальник Черкаського обласного управління культури Віктор Собченко категорично відмовився займатися організацією цього заходу. Становище врятував місцевий комітет у справах сім’ї та молоді на чолі з Олегом Сергієнком. Комітет цілком узяв на себе зобов’язання з оренди залу та його технічного забезпечення. Переможцями Черкаського відбірного туру стали рок-група «Даст-мікс» й Інна Лементар (у жанрі сучасної танцювальної музики). Ще двадцять груп відібрано в резерв. За словами художнього керівника фестивалю Анатолія Каленіченка, зросли не лише кількість учасників конкурсу (їх було удвічі більше порівняно з попередніми роками), а й їх професiональний рівень.

2 та 3 червня в Херсоні пройшов черговий відбірний тур «Червоної Рути — 99». На фестиваль 1999 року відібрано фіналіста — рок-групу «Збий Попiл’з». Двадцять одну групу й виконавця відібрано в резерв. Кількість поданих на участь у конкурсі заявок — 81. Для порівняння: торік у відбірних концертах взяли участь 24 виконавські одиниці.

5 червня у Вінниці «Червона рута» відібрала ще одного фіналіста на фестиваль 1999 року. Це виконавець у жанрі акустичної музики Микола Білек. Ще 18 груп і солістів потрапили в резерв. Така велика кількість резервістів пояснюється кількістю заявок, поданих на участь в обласному відбірному конкурсі вінницькими музикантами — загалом 54. Виступили 49 груп і солістів (97 музикантів — представники обласного центру й 15 музикантів з 27 районів Вінницької області). Порівняно з попередніми роками, 1993 р. — 24 виконавці, 1995 р. — 19, 1997 р. — 28. Музиканти, котрі подали заявки, але не змогли взяти участь у конкурсі, виступатимуть в одному з наступних обласних відбірних турів.

13—14 червня в Одесі пройшли останні перед літніми канікулами відбірні тури до фестивалю 1999 року. На жаль, переможців не визначено, але відібрано 14 резервістів. Дуже багато цікавих рок-груп і майже зовсім немає танцювальної музики.

Наступні відбірні тури пройдуть уже в середині серпня в Сімферополі.

А тим часом, паралельно з відбірними турами, почалася робота над широкомасштабними акціями, що їх «Червона Рута» планує найближчим часом провести в Києві. Це передусім концерти, присвячені Дню Незалежності (23—24 серпня), які пройдуть знов-таки на Майдані Незалежності.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати