Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Процес реформ пішов, але зі скрипом

17 лютого, 00:00
Віктор ЗАМ'ЯТІН, "День"

Виступу голови генасамблеї ООН, міністра закордонних справ України Геннадія Удовенка в ООН, ключовими словами якого було "досить говорити про реформи, час їх робити", американська преса не помітила. Представники різних держав, як кажуть українські дипломати, зустріли цей виступ з різними почуттями. Проте робоча група з проведення реформи Ради безпеки - найвпливовішої структури ООН - почала, нарешті, діяти.

Реформа ООН в цілому є головним завданням Удовенка. Реформою РБ ООН він керує, оскільки є керівником цієї робочої групи (за посадою). Крім того, Україна прагне за наступною ротацією увійти до складу непостійних членів Ради Безпеки - отже, Київ має і власний, державний, інтерес.

Шанси України стати на два роки членом клубу, який вирішує долі світу, заступник постійного представника України при ООН Ігор Харченко визнав реальними. Але відзначив у розмові з кореспондентом "Дня", що далеко не все вирішено, і справа ще потребує великої дипломатичної роботи. Причина проста - в регіоні Центральної та Східної Європи має місце певне "змагання" серед держав. І деякі з них (зокрема, Росія), просувають інші кандидатури. Можливості Удовенка для впливу, звичайно, є, але відверто лобіювати інтереси своєї країни він не може.

Реформа Ради Безпеки взагалі просувається дуже тяжко. Зокрема, невизначеним залишається число як постійних, так і непостійних членів РБ. Багато суперечок викликають претензії Німеччини та Японії на постійне членство в Раді (ці претензії активно підтримуються Україною). Багато держав вважають за потрібне покінчити з правом вето при голосуванні світових проблем у Раді Безпеки. Україна, зокрема, вважає, що це право віджило своє й неактуальне за умов швидких і глобальних змін у світі, а також не відповідає основним принципам демократії. Прибічники вето, за словами Харченка, не мають принципових аргументів на свою користь, але залишаються "при своїх". Зараз правом накладати вето на рішення РБ ООН користуються п'ять її постійних членів - США, Росія, Велика Британія, Франція, Китай.

Можливо, суперечки навколо реформування Ради Безпеки точаться тому, що її рішення обов'язкові до виконання всіма країнами-членами ООН.

У всякому разі, генсекретар ООН Кофі Аннан щоразу виказує вдячність Удовенкові вже за те, що сам процес оонівських реформ нарешті розпочався після довгих років порожніх балачок.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати