Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перемогла логіка миру... чи погроза війною?

24 лютого, 00:00
Олександр ПАЛІЙ, "День"

Сьогодні Генеральний Секретар ООН Кофі Аннан прозвітує в Раді Безпеки ООН про угоду, укладену ним учора в Багдаді за наслідками переговорів із керівництвом Іраку. Угода, за словами Аннана, має зняти головні перешкоди поновленню інспекцій іракських військових об'єктів. "Звіт про відрядження" відбудеться відразу після повернення Аннана з Багдаду. Ввечері стануть відомі деталі угоди й реакція на них великих держав.

За словами генсека ООН, "угода усуває головні перешкоди на повному втілення існуючих резолюцій Ради Безпеки". Крім того, учора Аннан повідомив на прес-конференції, що в угоді відсутні обмеження та крайні терміни для інспекцій. Таким чином Ірак пішов на значні поступки у порівнянні із своєю попередньою позицією (інспекції лише 8 із 78 підозрілих об'єктів, обмеження часу інспекцій 60-денним терміном тощо).

Багдад змушений іти на цей компроміс через реальність найближчими днями американського удару по Іраку. Будемо сподіватися, що дійсно завершилася ця виснажлива і вибухонебезпечна спроба Іраку перевірки "на міцність" позицій американців на Близькому Сході. Вона довела, що США мають достатньо сил для дій у цьому регіоні навіть без підтримки більшості членів Ради Безпеки ООН. Найвірогідніше, американці винесуть урок із подій і залишать у районі Затоки війська, достатні для оперативного реагування на можливі наступні кроки Хуссейна.

Іракські мас-медіа вже почали "рихтувати" імідж багдадського режиму. За словами найвпливовішої багдадської щоденної газети "Баб-ель", "угода... відображає волю міжнародної спільноти, яка відкидає логіку війни й агресії і яка була сильнішою від американського закону джунглів".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати