Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не минуло й ста років...

30 травня, 00:00
Одним документом реабілітовано одразу сотні тисяч людей, засуджених за нацистськими законами Віктор ТИМЧЕНКО, «День» Після багаторічного перетягування каната бундестаг ухвалив нарешті рішення про скасування законів нацистської Німеччини, за якими було засуджено сотні тисяч громадян.

Хоч як дивно це виглядає, але факт: засуджені за фашистськими законами громадяни мали право на реабілітацію лише в поодиночному порядку — з новим переглядом справи. Загального рішення про злочинність законів щодо дезертирів, переслідування гомосексуалістів чи про примусову стерилізацію ні одна, ні друга Німеччина не приймали. І от нарешті сталося — через 54 роки по закінченні війни. Одним документом реабілітовано сотні тисяч тих, хто вже давно помер, і купку тих, хто має щастя дожити до цього світлого дня. За оцінками експертів, усього нацистськими суддями було винесено близько 500 тисяч вироків і 350 тисяч ухвал про примусову стерилізацію.

До ухвалення такого закону Німеччину підштовхнула, за словами депутатів, перш за все її політична роль в новій Європі: з таким історичним «багажем» важко розвивати демократію на Сході й Заході. Але навіть за таких обставин рішення було прийнято радше половинчасте: жертв виправдали, але матеріально відшкодовувати нічого не збираються. Пояснено це тим, що вже раніше всім усе відшкодували. Товариства жертв фашистського режиму справедливо критикують закон саме за це: вони стверджують, що практика відшкодування залишила багатьох людей поза увагою.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати