Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Шеварднадзе готують новий замах

10 березня, 00:00
Тіна ЦХОВРЕБАШВІЛІ, "День"

Учора замахові на президента Едуарда Шеварднадзе у Тбілісі виповнився місяць. Свій вердикт слідство поки що не оприлюднило. За даними прокуратури, затримано шістьох виконавців. А загалом, тих, хто стріляв у броньований "Мерседес" з гранатометів було не менше двадцяти.

Як і раніше актуальна версія про російський слід. Найбільше говорять про можливий тандем колишніх звіадистів, котрі переховуються в Москві й організатора замаху на Шеварднадзе в серпні 1995-го, колишнього шефа спец-служби Грузії Ігоря Георгадзе, який також знайшов притулок у Росії. Усе це вже дало змогу першим особам Грузії назвати Москву центром міжнародного тероризму і припустити, що "дахом" для злочинців є російські спецслужби.

Слідство, мабуть, триватиме ще довго. А сьогодні в центрі уваги припущення про підготовку нового замаху на главу грузинської держави. Наприкінці минулого тижні на закритій сесії парламенту міністри МВС, МДБ й Генпрокурор підтвердили, що справді мають інформацію про можливу загрозу безпеці президента. Називають різні джерела інформації. Голова парламентського комітету з питань прав ув'язнених Олена Тевдорадзе, зокрема повідомила, що їй стало відомо про підготовку замаху "з місць не вельми далеких". А в Грузії говорять, ніби у в'язницях знають усе. Найцікавіші деталі такі: спроба замаху на Шеварднадзе, і з цим погоджуються всі джерела, має відбутись у березні цього року за межами Грузії. 19 березня Шеварднадзе планує взяти участь у надзвичайно важливому для Грузії, у зв'язку з абхазькою проблемою, саміті СНД. У політичних колах країни нині обговорюють - чи не варто президентові утриматися від вояжу, який може виявитися небезпечним. Сам Шеварднадзе ситуацію не коментує. Та коли припустити, що він прислухається до порад і відмовиться від поїздки до Москви, то це може бути розцінене, як демарш. І напруженість у й без того складних російсько-грузинських стосунках стане ще більшою. Грузія не лише продемонструє всьому світові, що в Кремлі немає гарантій безпеки її президентові, а й остаточно висловить недовіру Росії як посередникові в абхазькому врегулюванні. Втім, два роки тому у зв'язку з "чинником Георгадзе" прокуратура Грузії вже попереджала президента про навислу над ним небезпеку. Але тоді він таки вирушив на саміт у російську столицю.

Тбілісі

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати