Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

24 червня, 00:00
Москва заступилася за українських моряків, а Київ мовчить

Речник МЗС Росії Володимир Рахманін зазначив на брифінгу з приводу затримання минулого тижня турецькою владою корабля з українським екіпажем «Наташа-1», що конвенція Монтре 1936 року, членом якої є й Туреччина, надає торговельним суднам право повної свободи проходу й плавання через Босфор і Дарданели вдень і вночі, незалежно від прапора та вантажу й без будь-яких формальностей. Таким чином, як заявив Рахманін, дії Анкари можна кваліфікувати як пряме порушення одного з основоположних принципів морського права — свободи транзитного проходу через протоки.

Згідно з конвенцією Монте, Туреччина навіть у випадку безпосередньої військової загрози не має права перешкоджати вільному проходженню кораблів протоками. МЗС України аналогічних заяв не робив.

Росія порушує табу на ядерну співпрацю з Індією

Речник держдепартаменту США Джеймс Рубін скритикував намір Росії побудувати протягом шести років у Південній Індії два ядерні реактори вартістю в $2,6 млрд. і сказав, що це не є «доброю новиною». Угоду про будівництво реакторів у південноазійській країні було укладено Москвою через два тижні після лондонської зустрічі Великої вісімки, де серед інших і Росія зобов’язалася утриматися від допомоги Індії й Пакистану в розробці ядерних програм.

В Югославії поки що в бій пішов лише досвідчений Холбрук

Учора югославську столицю відвідав Річард Холбрук, один із авторів дейтонських домовленостей, що поклали кінець війні в Боснії. Минулого тижня його було призначено новим представником США при ООН, а тепер він повернувся до звичних для нього балканських справ. Учора він намагався переконати президента Югославії Слободана Мілошевича виконати вимоги міжнародного співтовариства і вивести югославські війська з Косово. Сьогодні мають стати відомими результати цих переговорів, від яких напряму залежатиме справа миру чи війни на Балканах.

В Індонезії народ і армія не єдині

Командувач столичним військовим округом індонезійських збройних сил заявив, що армія придушить спроби робітників масово вийти на вулиці. Лідер найбільшої профспілки країни Мухтар Пакпахан повідомив одначе, що збирається сьогодні вивести на вулиці Джакарти тисячі своїх прихильників із вимогою негайного скликання президентом країни Хабібі парламенту — Народної консультативної асамблеї й передачі влади тимчасовому перехідному урядові. Сам Хабібі заявив, що не балотуватиметься на наступних виборах президента, які поки що заплановано на наступний рік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати