Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

14 липня, 00:00
Ера Рютаро Хасімото закінчилася

На недільних виборах до верхньої палати японського парламенту Ліберально-демократична партія, яка монопольно правила країною після завершення Другої світової війни, зазнала нищівної поразки, втративши 17 мандатів. Отож тепер вона має лише 101 представника в палаті, яка складається із 252 депутатів. Тим самим японські виборці, котрі проявили неабияку активність, висловили своє розчарування неспроможністю ЛДП забезпечити відродження економіки. Утім, наразі ЛДП зберігає більшість у нижній, впливовішій палаті парламенту і не збирається віддавати владу. Проте на вчорашньому ранковому засіданні вищого керівництва партії, присвяченого підведенню підсумку результатів виборів, прем’єр-міністр Рютаро Хасімото взяв на себе відповідальність за поразку й подав у відставку.

Жертвою протестантських екстремістів стали діти

Брати Квін — семирічний Джесон, дев’ятирічний Марк і на рік старший Річард загинули у неділю вночі прямо у своїх ліжках. Будинок їхньої родини в ольстерському містечку Беллімоні, як і кілька інших домівок католиків, було підпалено протестантськими екстремістами. Такою стала їхня «відповідь» на урядову заборону проведення традиційних оранжистських маршів, котрі католики вважають образливими та провокаційними. Незважаючи на захист із боку поліції та армії, багато католиків залишають свої домівки.

Російським ракетам на Кіпрі — бути!

Президент Росії Борис Єльцин та його кіпрський колега Глафкос Клерідес на зустрічі в Кремлі підтвердили намір довести до кінця процес доставки на грецьку частину Кіпру російських протиповітряних ракет С-300. Глави двох держав не висловили бажання щось змінити у контракті. За повідомленням офіційних джерел, всі домовленості, досягнуті Кіпром та Росією під час підписання контракту, має бути виконано.

На пілотів чекає «подвійний вирок»

Прокурор італійського міста Тренто заявив, що поки що не вимагатиме суду в Італії над двома американськими льотчиками, чий реактивний літак 3 лютого спричинив аварію гірськолижного підйомника в Альпах, внаслідок чого загинуло 20 чоловік. Кривавий інцидент погіршив американсько-італійські відносини, дехто в Італії вимагав закриття в цій країні військових баз США. Пентагон за кілька днів розпочав слухання у справі, визнавши винними двох із чотирьох членів екіпажу — пілота Річарда Ешбі й штурмана Джозефа Швайцера. Тепер, якщо італійський прокурор проведе суд і в країні скоєння злочину, льотчики опиняться в доволі парадоксальній ситуації — їх судитимуть двічі за той самий злочин і вони можуть отримати «подвійне» ув’язнення. Їхня неприсутніть у Тренто не має значення — італійська Феміда дозволяє судити й за відсутності звинувачених.

Киргизи хочуть до Киргизстану

Етнічні киргизи, котрі мешкають в Афганістані, звернулися до керівництва Киргизстану із проханням про переселення на історичну батьківщину. Нині в гірських селищах афганського Малого Паміру проживає близько 2 тисяч етнічних киргизів. Через складні кліматичні умови вони можуть здійснювати зв’язок із зовнішнім світом не більше 50 днів на рік, що загрожує громаді виродженням.

Актриса полюбила своє тіло на пляжі

Американська актриса Сандра Буллок заявила, що вона навчилася любити своє тіло під час відвідин знаменитих бразильських пляжів Копакабана. За словами актриси, її надихнуло спостереження за бразильськими жінками. Як зауважила міс Сандра, «у Бразилії люди дуже велелюбні й надзвичайно комфортабельно почуваються оголеними» і висловила жаль, що не може сказати те ж про своїх співвітчизників.

За матеріалами агентств Рейтер, АП та Інтерфакс

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати