Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Франція оплакує префекта Корсики

10 лютого, 00:00
Франція оплакує префекта Корсики Наталя ЗЕЛЕНІНА, "День"

Учора президент Франції Жак Ширак провів у головному місті острова Корсики - Аяччо траурну церемонію. Вшановувалася пам'ять префекта департамента Південна Корсика Клода Еріньяка, убитого місцевими сепаратистами в п'ятницю ввечері. В усій Франції було приспущено державні прапори - країна переживає шок.

Корсиканські націоналісти вже давно ведуть боротьбу за відокремлення острова від Франції, чи принаймні за надання йому найширшої автономії. І в рамках нині унітарної держави частина їхніх організацій уже роками здійснює терористичні акти. Проте на відміну від своїх однодумців із Північної Ірландії чи Країни Басків, корсиканські екстремісти до останнього часу здійснювали підриви державних установ - відділень жандарменії, податкової поліції, пошти - або вілл, що належать некорсиканцям, у той час, коли там нікого не має, переважно вночі. Люди інколи все ж таки гинули, але це були випадкові жертви.

Нині ж холоднокровно вбито представника влади високого рангу. За багато десятиріч терористичних актів на Корсиці Еріньяк - найвисокопоставленіший посадовець французької держави, що загинув на своєму посту.

Трагедія відбулася близько дев'ятої години вечора 6 лютого. Еріньяк, що принципово відмовився від особистої охорони, разом із дружиною відправився на концерт. Префект висадив жінку коло концертного залу, а сам відправився паркувати машину. Коли він виходив із автомобіля, до нього підійшло двоє молодиків із обличчями, розмальованими фарбою (для маскування) і вбили його трьома пострілами у потилицю.

Еріньяк, що працював на Корсиці два роки, а перед тим був префектом у кількох інших департаментах, зокрема Версалі, заслужив у Аяччо репутацію компетентної та стриманої людини.

Чому саме Еріньяк? - замислилася Франція. За однією версією, вбивство - помста за заборону на встановлення на острові ігрових автоматів, за іншою - префекту до рук потрапив компромат на когось із місцевих мафіозі. Адже вододіл між корсиканськими кримінальними колами й принциповими борцями за визволення острова провести дуже важко. Проте більшість оглядачів уважає, що Еріньяка "стратили" просто за те, що він був найвищою посадовою особою в Аяччо, уособлював собою Французьку Республіку.

Коли верстався номер

Учора до редакції однієї з корсиканських газет надійшов лист від анонімної терористичної групи, що взяла на себе відповідальність за вбивство Еріньяка. Як доказ, вони навели номер знаряддя вбивства - пістолета "Беретта", викраденого восени минулого року під час нападу на жандармське управління в Аяччо й покинутого на місці злочину. За словами терористів, Еріньяка було вбито за його "діяльність по регулюванню сільського господарства й охороні довкілля (вірогідно, мається на увазі те, що префект відмовив у дозволі на будівництво деяких об'єктів) та участь у репресіях".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати