Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чехи голосують за пенсіонерів?

20 червня, 00:00
Сьогодні в Чехії закінчуються дострокові вибори — чехи обирають палату депутатів, нижню в своєму парламенті. Достроковість пов’язана з минулорічним скандалом, коли прем’єр-міністр Вацлав Клаус не зміг пояснити джерела надходжень до каси своєї партії, і його уряд пішов у відставку. 

Притому, незважаючи на пікантність ситуації, спостерігачі відзначають, що Громадянсько-демократична партія на чолі з Клаусом напевно буде серед переможців. Фаворитами поки що вважаються соціал-демократи, але громадянські демократи напередодні програвали їм за рейтингом зовсім небагато.

В Чехії може статися й маленька сенсація — якщо новостворена партія пенсіонерів виправдає прогнози й увійде до парламенту (в країні діє 5%-ний поріг). Передбачається, що «свої» 7-8% візьмуть і комуністи, присутні і в нинішньому складі парламенту. Загалом передбачається, що великих змін у розстановці політичних сил у країні не відбудеться.

За всіма прогнозами, результати виборів, навіть незважаючи на деяке «полівіння» парламенту, ніяк не позначаться на зовнішній політиці держави. Як би там не було, але уряд, очолюваний нині банкіром Йозефом Тошовським, зобов’язаний піти у відставку. Але зараз ніхто не може сказати, які саме партії утворять урядову коаліцію. Минулого разу, наприклад, соціал-демократів просто не допустили до уряду, незважаючи на те, що вони мали найбільшу в палаті депутатів фракцію.

Попередні результати виборів мають бути відомі вже в неділю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати