Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зелений» означає – просунутий

Вивчаємо міжнародний рейтинг навчальних закладів за їх ставленням до довкілля
11 січня, 11:45
У РЕЙТИНГУ ЗА 2018 РІК ПЕРШЕ МІСЦЕ ПОСІВ УНІВЕРСИТЕТ І ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ЦЕНТР У ВАГЕНІНГЕНІ, НІДЕРЛАНДИ (ЗАГАЛОМ 9125 БАЛІВ) / ФОТО З САЙТА WUR.NL

Треба жити в печері, щоб нічого не чути про зміну клімату і стале споживання. Як раціонально використовувати воду та електрику, як грамотно поводитися з відходами — тут можуть показувати приклад і подавати ідеї виші. Успіхи навчальних закладів у цьому плані відстежує Світовий рейтинг університетів UI GreenMetric.

У рейтингу за 2018 рік перше місце посів Університет і дослідницький центр у Вагенінгені, Нідерланди (загалом 9125 балів). Університет заснований 1918-го як вища сільськогосподарська школа, нині спеціалізується на природничих науках. У першій десятці найбільше навчальних закладів Великобританії: на другому місці розташувався Ноттінгемський університет, на четвертому — Оксфорд, на п’ятому — університет Ноттінгем Трент, на восьмому — Бангорський університет.

Є в глобальному рейтингу й українські виші. Найвищу серед них сходинку, 197-му, посів Національний лісотехнічний університет України (загалом 5600 балів). Загалом до рейтингу потрапили десять українських навчальних закладів, їх результати зручніше дивитися в категорії з ранжуванням конкретно по Україні. Цей перелік виглядає так:

1. Національний лісотехнічний університет України (5600 балів);

2. Сумський державний університет (5525 балів);

3. Уманський національний університет садівництва (5025 балів);

4. Тернопільський національний економічний університет (4350 балів);

5. Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка (4150 балів);

6. Харківський національний університет імені Василя Каразіна (4100 балів);

7. Одеський національний політехнічний університет (3950 балів);

8. Національний університет «Острозька академія» (2775 балів);

9. Ужгородський національний університет (2450 балів);

10. Львівський національний університет імені Івана Франка (2125 балів).

Світовий рейтинг університетів UI GreenMetric започаткував Університет Індонезії, вперше його сформували у 2010 році. Рейтинг унаочнює можливості вишів розробляти екологічно чисту інфраструктуру. На сайті проекту (greenmetric.ui.ac.id) перераховані критерії, за якими оцінюють навчальні заклади. По-перше, це розміри університету та його зональний профіль (міський, приміський або сільський), кількість зеленого простору. Інша категорія пов’язана зі споживанням електроенергії: оцінюються водокористування, поводження з відходами, інфраструктура, транспорт, те, як враховується фактор зміни клімату. Також укладачів рейтингу цікавлять освіта і дослідження в університеті, те, як заклад реагує на проблеми сталого розвитку або як вирішує такі питання у своїй політиці, діях і комунікаціях. 

По підсумках 2018 року українські виші найбільше балів отримували у категоріях, що стосуються розташування та інфраструктури, також — освіти і досліджень. Сумський та харківський університети отримали високі бали (по 1125) за поводження з відходами, тернопільський університет набрав 1150 балів за транспорт.

UI GreenMetric є першим і єдиним рейтингом у своєму роді. У 2010 році в дослідженні взяли участь 95 вишів, у 2018-му — 719 навчальних закладів з 81 країни, охоплені Азія, Європа, Африка, Австралія, Північна та Південна Америка, Океанія.

Мета дослідження очевидна — привернути увагу університетських лідерів і керівництва до тем глобальної зміни клімату, збереження енергії та води, утилізації відходів, «зеленого» транспорту. Рейтинг може допомогти університетам впроваджувати політику, дружню до довкілля, та відповідні зміни в академічній спільноті.

Долучитися до системи оцінювання доволі просто: у період з травня по жовтень треба заповнити безкоштовну онлайн-анкету на сайті проекту. Система автоматично підрахує «зелені» бали, потім їх верифікують рецензенти, в середині грудня публікуються чергові результати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати