Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Їм, як ніколи, потрібна наша підтримка»

20 вересня — 130-й день голодування Сенцова. У світі не змовкають заклики звільнити «бранців Кремля»
19 вересня, 19:01
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Головною «оздобою» Львівського палацу мистецтв, який уже 25 років є основним майданчиком для ярмарку і фестивалю Форуму видавців, став банер із портретом Олега Сенцова. Як повідомляється на сторінці українського ПЕНу, у рамках форуму пройде низка акцій на підтримку українців, ув’язнених за політичними мотивами у Росії та окупованому Криму. Організаторами виступають ініціатива Save Oleg Sentsov і власне український ПЕН (нагадаємо, міжнародний ПЕН об’єднує письменників, редакторів і перекладачів з усього світу, є потужною правозахисною силою).

Кульмінацією стане письменницький марафон на підтримку Олега Сенцова й інших «бранців Кремля», який відбудеться у завершальний день форуму, 23 вересня. «Голодування Олега Сенцова, Володимира Балуха (20 вересня — 186-й день. — Ред.) та інших в’язнів сумління підійшли до критичної межі, ресурси людського тіла вичерпуються, їм, як ніколи, потрібна наша підтримка, ми не маємо морального права мовчати», — підкреслюють організатори марафону.

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

До марафону-читання долучаться українські та закордонні письменники, учасники та гості Форуму видавців. Зокрема, участь у події візьмуть Мирослав Маринович, Галина Крук, Наталка Сняданко, Віталій Портников, Ірина Славінська, Анастасія Левкова, Ірина Старовойт, Вахтанґ Кебуладзе, Лариса Денисенко. Організатори запрошують долучитися усіх небайдужих, акція розпочнеться о 12.00 на площі Ринок, перед входом до львівської Ратуші.

Тим часом у посольства Росії у Франції, у Парижі, триває безстрокова акція «Безкінечний ланцюг голодуючих». Про початок ініціативи оголосила минулого тижня колишня міністерка юстиції Франції Крістіан Тобіра. В акції беруть участь громадські активісти, художники та політики. Вони приходять до російської амбасади (біля неї навіть встановили спеціальний намет), приносять плакати із закликами звільнити Сенцова, усіляко нагадують оточуючим про українського режисера, засудженого Росією на 20 років за фейковим звинуваченням у тероризмі, а також тримають голодування, змінюючи одне одного кожні 24               години.

Наприклад, 19 вересня до акції долучився засновник громадської організації «Нові дисиденти», французький філософ і письменник Мішель Ельчанінофф. Новину повідомило «Радіо Свобода». Ельчанінофф вийшов до будівлі посольства РФ з плакатом #Free Sentsov і вимагав негайно звільнити Сенцова та інших «заручників Кремля».

Як додає «Радіо Свобода», у лютому цього року Ельчанінофф спільно з Крістіан Тобіра і послом Франції з прав людини Франсуа Крокет передавали в російське посольство лист з вимогою звільнити Олега Сенцова.

А у Варшаві з 25 по 28 жовтня відбудеться кінофестиваль «Ukraїna!», де, як повідомляє агенція «Укрінформ», один із вечорів присвятять Олегу Сенцову.

Коли ситуація настільки затягнулась, виглядає настільки складною, якісь прогнози видаються недоречними. Але хочеться вірити, що до кінця жовтня Сенцов буде на волі, що буде звільнений хоча б хтось із близько 70 «бранців Кремля» у Росії та окупованому Криму — адже це те, за що Олег бореться.

І ще один важливий момент. Зробити «щось» для Сенцова може кожен, написавши йому листа. На початку вересня Наталя Каплан, сестра режисера, закликала до цього у «Фейсбуці», підкреслюючи, що це реально підтримує Олега. Нагадаємо, такий лист має бути російською мовою та без політичних гасел.

Адреса: 629400, Ямало-Ненецкий авт. округ, г. Лабытнанги, ул. Северная, 33, ФКУ ИК-8 УФСИН России по ЯНАО, Сенцову Олегу Геннадьевичу, 1976 г. р.

Також можна скористатися електронною системою «ФСИН-письмо» або сайтом «РосУзник».  

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати