Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як працюють брекети на зубах?

26 січня, 12:21

Брекет-система – найбільш ефективне рішення для виправлення серйозних порушень прикусу, особливо у дорослих. Хоча вона й вимагає досить тривалого носіння, у віці від 18 років і старше при серйозних викривленнях зубного ряду перевагу краще віддати саме їй.

Чому це оптимальний вибір, як виконується сьогодні встановлення брекетів у стоматологічній клініці Люмі-Дент у Києві, що в процесі лікування відбувається з зубами? Такі запитання зовсім не пусті: розуміючи, як працюють брекет-системи, пацієнт не тільки простіше зважиться на їхнє використання, а й психологічно краще перенесе увесь цикл лікування.

Який принцип роботи брекет-системи?

«Три кити», на яких спирається принцип роботи брекетів:

• механізм дії слабких сил тиску;

• функція пам'яті металевої дуги (її здатність повертати задану форму, «тягнучи» за собою скоби на зубах, через які вона пропущена);

• природна амортизація зубів, реалізована за допомогою періодонту – волокон, які оточують корінь зуба в щелепній кістці.

Якщо говорити дуже коротко та спрощено, то ось як працюють брекети:

• на зуби «приклеюється» основа скоби, у якій є паз і крила;

• у паз ставиться металева дуга, яка буде тиснути на основи, а з ними – й на зуби;

• товщина дуги періодично змінюється (лікар замінює більш тонку на більш товсту модель), таким чином тиск поступово наростає, повільно, але вірно «виставляючи» зуби в правильне (заплановане) положення.

Чому руйнування кістки є нормальним при ортодонтичному лікуванні?

Опис процесу роботи зубних брекетів буде неповним без 2 важливих термінів:

• торк – відхилення зуба вперед або назад (лікарському мовою це називається вестибулярно-оральним напрямом);

• ангуляція – нахил зубів один до одного або навпаки (в мезіо-дистальному напрямі).

Головна мета планування ортодонтичного лікування – підібрати (або навіть виготовити, якщо це індивідуальна модель) брекет-систему, що забезпечує такі торк і ангуляцію, при яких зубний ряд у результаті вирівняється ідеально.

Обидва процеси (примусове відхилення зубів у тій чи іншій проекції) передбачає їхнє повне зміщення (разом із коренем). Тобто в кістці щелепи – природному ложі, де міститься зубний корінь (альвеолі), - будуть відбуватися зміни.

Що відбувається з кісткою?

Виглядає це так:

• корінь під тиском зміщується, руйнуючи під себе частину кістки (в місці його тиску «трудяться» остеокласти – клітини, які видаляють кісткові тканини);

• зі зворотного боку (звідки корінь «іде») в результаті природного процесу компенсації з'являються остеобласти – клітини, які зайняті утворенням нової кістки.

За рахунок дуже поступального процесу зміщення нормальне руйнування й новоутворення кісткової тканини проходить для людини практично непомітно (за відчуттями). Результат – безпечне переміщення зубних коренів при повному збереженні обсягу кістки щелепи.

Як здійснюється встановлення брекетів?

Щоб перейти від теорії (принципу роботи брекетів на зубах) до практики їхнього впливу, потрібно розібратися з методами їхнього встановлення. Сучасна ортодонтія застосовує 2 способи фіксації:

• прямий метод (кожна скоба закріплюється на емаль зуба за допомогою світлотверднучого матеріалу, після чого через її паз простягається дуга і закривається замок самолігуючої системи або встановлюються еластичні лігатури, все відбувається за 1 прийом в кабінеті ортодонта);

• непрямий метод (система формується на гіпсовій моделі двох щелеп пацієнта, в готовому вигляді переноситься на спеціальну капу, після чого капа окремо закріплюється на кожній щелепі, і з неї на клей фіксують самі брекети).

У першому випадку має місце економія часу і грошей, але трохи губиться чинник індивідуального підходу, що може подовжити терміни лікування. При встановленні системи за другим сценарієм капи виготовляють індивідуально за сканами або зліпками пацієнта. Це дозволяє домогтися максимальної відповідності з планом-графіком лікування, а іноді і скоротити терміни на 3–7 місяців і більше.

Що відбувається з зубами в процесі лікування?

Як брекети виправляють зуби (практика):

• на підготовчому етапі лікар проводить комплексну діагностику, санацію порожнини рота і чистку від зубного нальоту, щоб виключити пошкодження емалі під основою скоби;

• другий крок – проєктування брекет-системи (або її підбір із готових варіантів – вибір між внутрішніми і вестибулярними моделями, лігатурами і самолігуючими конструкціями);

• власне, фіксація прямим або непрямим способом;

• контроль (1 раз на місяць із лігатурними брекетами, раз на 2–2,5 місяця з самолігуючими);

• стабілізація результатів за допомогою спеціальних кап-трейнерів.

Увесь процес від першого прийому до остаточного виправлення прикусу може зайняти від 1,5 до 3 років, із них 3–6 місяців – це період стабілізації, решта припаде на час носіння системи.

Як працюють брекети різних видів?

Чи є різниця в тому, як діють брекети різних типів? Відповідь на це запитання позитивна, причому стосується різних ознак класифікації систем. Так, якщо порівнювати внутрішні й зовнішні класичні брекети, то:

• до лінгвальних брекет-систем складніше адаптуватися, попри аналогічний принцип дії (дуга тисне на зуби, зміщуючи їх у потрібному напрямі), при сильній скупченості використовувати такий варіант конструкції не рекомендується;

• класичні брекети в середньому носяться менше на 3–6 місяців, вони не викликають тимчасового порушення дикції і при правильному виборі матеріалу (наприклад, легкого штучного сапфіра або гладкої кераміки) практично не відчутні в роті вже на 3–4-й тиждень.

У чому відмінність лігатурних і самолігуючих брекетів при впливі на зуби?

Ще більш відчутна різниця має місце при лікуванні лігатурними і самолігуючими системами.

• Лігатурні брекети – це конструкції, що використовують спеціальні елементи для фіксації дуги (лігатури, які бувають еластичними або жорсткими дротяними).

• самолігуючі брекети – це найсучасніший варіант конструкції, який передбачає наявність на скобі кришки-замочка, що виконує функцію пасивного або активного самолігування:

  • при пасивному способі дуга просто «замикається» у вільний простір пазів, але не притискається до основи, а тому може вільно переміщатися в поздовжньому напрямі;
  • активний тип фіксації передбачає тиск на дугу (її примусове приведення до основи паза), що передбачає періодичну активацію брекетів (проводиться раз на 2–3 місяці).

Як показує досвід ортодонтів, самолігуючі брекет-системи дають швидший результат і дозволяють в окремих випадках скоротити терміни носіння конструкції на 30–50% і навіть удвічі (в середньому на 7 місяців).

Автор статті – лікар-стоматолог-ортодонт Ковальчук Юлія Сергіївна

На правах реклами

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати