Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виплекати своє життя як напрочуд гарну троянду

18 червня, 00:00

НАТАЛКА

Їй усього 9 років, але дівчинка вже утримує невелику сім'ю: маму, себе і песика. У багатьох організаціях Тернополя знають Наталчин голос.

- Я - Наталка Демчук, - рекомендується. - Хочу дати вам концерт.

Колись її запитали про гонорар, дівча відповіло, що може працювати "за оплески". У трубці почулося: "Значить, ти погана артистка". Тоді Наталка, перелякавшись, назвала та-а-ку (на її розсуд) ціну. А "там" погодилися.

Маму, Галину Степанівну, скоротили на роботі. Шиє, в'яже, плюс гонорари за Наталчині концерти - тим і живуть.

У дівчинки душа добра і співчутлива. Коли торік сталася пожежа в Будинку національної радіокомпанії, свій гонорар вона перерахувала на благодійний рахунок.

Дівчинка талановита. ЇЇ концерти тривають годинами: гуморески, пісні, танці... Проте талант потребує підтримки, спрямування. Допомогти б їй. Однак через фінансову скруту Наталка змушена була залишити навіть навчання в музичній школі...

ІВАНКА

Сергій з господарською сумкою, в якій було тіло дочки, поїхав автобусом за місто. Там, неподалік лісосмуги, викопав у мерзлій землі могилку. Хрестик зробив із лози...

...Через місяць померла Світланка, і раптом сусіди згадали, що в сім'ї було четверо дітей, а на похороні побачили лише двох. Потім Сергій на допитах пояснював: через нестачу грошей не зміг Іванку поховати по-християнськи. Ексгумація підтвердила: дитина була дуже виснажена, хоча сказати від чого вона померла - важко. Чи від голоду, чи від хвороби... Слідів насильства не виявлено.

Де це було? У центрі Тернополя тихо гинули діти, у яких, кажуть, не було метрик...

ВІРА

У сім'ї Фещуків із села Залісці Шумського району Віра - п'ята дитина, найменша, народилася без обох рук. Але в дівчинки не характер - кремінь. Коли підійшла пора вчитися, стала ученицею. Пальцями ніг виводила в зошиті акуратні літери. Нині Віра в шостому класі. Учителі приходять до дівчинки додому, бо тепер у неї ще й проблема з ногами: одна стала коротшою на 20 сантиметрів.

І все ж ця дівчинка навчилася не тільки себе обслуговувати, а й батькам допомагає по господарству. Влітку, наприклад, усі грядки пополола ногами. І це ще не все. Віра вишиває: рушники, серветки, подушки. Всі, хто знається на вишиванні, високо оцінюють роботи. Віра не тільки вишиває ногами, а й робить викройки, шиє.

Проте життєві сили не безмежні, навіть у таких оптимістів, як Віра. Вона піднеслася духом, коли довідалася, що відкрилося спільне німецько-українське підприємство з виготовлення протезів. Віру вже оглянули лікарі і в дівчинки з'явилася надія, що вона зможе хоча б нормально ходити. Однак протез лише на ногу коштує майже 5 тисяч німецьких марок. Для селянської родини Фещуків ця сума непосильна. Можливо, знайдуться в Україні добрі люди, здатні допомогти. У Шумському відділенні Агропромбанку "Україна" відкрито рахунок, на який можна переказати кошти для Віри Фещук: р/р 704302, МФО 338158, код 21162190 - Районний фонд милосердя і здоров'я.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати