Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відчути Софійський собор

Для осіб із вадами зору створили 3D-модель пам’ятки ЮНЕСКО
28 вересня, 19:31

Днями в Києві відкрили 3D-конструкцію історико-архітектурної пам’ятки із рельєфними тактильними табличками для людей із вадами зору. Цей соціальний проєкт покликаний полегшити і розширити доступ осіб із вадами зору до туристичних локацій Києва. Тривимірна пізнавальна рельєфна модель дасть змогу людям із вадами зору «побачити руками», а людям із хорошим зором — осягнути, як виглядає відома архітектурна пам’ятка із висоти пташиного польоту. Адже за даними ВООЗ — у світі 285 мільйонів людей, які мають проблеми із зором, а 45 мільйонів — взагалі незрячих. В Україні, за неофіційними даними, майже 100 тисяч українців мають проблеми із зором.

«Звісно, емоції дуже переповнюють мене, бо нічого подібного у нас в Києві я ще не зустрічав. Я надзвичайно вдячний і меценатам, і КМДА, і «Національній асамблеї людей з інвалідністю України», а також скульптору, який (відчувається) приклав свої знання і свою душу в цей проєкт. Я сподіваюся, що подібні проєкти і далі робитимуться в Києві. Думаю, що після цього досвіду ми побачимо інші місця нашого красивого Києва, — наголошує Руслан РУБЕЛЬ, представник ПОГ «Ресурсний центр «Безбар’єрна Україна», що ініційовано всеукраїнським громадським соціально-політичним об’єднанням «Національна асамблея людей з інвалідністю України». — Як би хто не старався розповідати незрячій людині: одна справа — слухати, а зовсім інше — відчути самому. А ми — люди, в яких є проблеми зору, — особливо цінуємо те, коли для нас щось роблять».

ВІДТЕПЕР КОЖЕН ОХОЧИЙ МОЖЕ ДОТОРКНУТИСЯ І ПОБАЧИТИ ПАМ’ЯТКУ З ВИСОТИ ПТАШИНОГО ПОЛЬОТУ

За словами заступниці голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марини ХОНДИ, туристичну візитівку столиці, 3D-конструкцію історико-архітектурної пам’ятки «Софійський собор», презентували також і з нагоди дня туризму, який відзначають у світі та в Україні щорічно 27 вересня з метою пропаганди туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв’язків між народами різних країн.

«У нашому суспільстві багато років до людей з інвалідністю, зокрема й до людей з вадами зору, ми ставилися так, ніби ми їх не бачимо. Напевно, ця скульптура — це поступовий перехід до безбар’єрного середовища, — зазначає Марина Хонда. — Мабуть, оцінити вартість цього об’єкту можуть тільки люди з вадами зору. Я розумію, що відкриття таких невеличких об’єктів дасть можливість максимально збільшити туристичний потік, а також людям з вадами зору доторкнутися до того, що є в місті Києві. У наших планах — робити такі макети найвизначніших пам’ятників нашої історії і культури в Україні, а ще — зробити їх максимально доступними. Чому саме цей об’єкт? Ми дуже довго думали, що має бути першим. Передусім він завжди привертає велику увагу. Софія Київська — центр нашої столиці, тут відбуваються чимало міських та державних заходів».

Робота над проєктом тривала два роки. Конструкцію встановлено за кошти меценатів — компанії «Arricano commercial real estate», однак суму витрачених коштів фірма не розголошує. «Пишаюся, що наша компанія долучилася до цього проєкту. Наш меседж: «Людяність — наш актив». Ми зараз діджиталізуємося, але саме такий вид комунікації — розширяє та працює по-особливому», — зауважує  Олена ОБУХІВСЬКА, менеджер з комунікації «Arricano commercial real estate».

«Дуже символічно те, що першу 3D-конструкцію пам’ятки встановлено саме тут, на Софійській площі. Вважаю, що я висловлю думку всіх музейників про те, що існує велика проблема щодо залучення людей із вадами зору і людей з інвалідністю до історичної та культурної спадщини, до музейних колекцій. І те, що Україна ратифікувала Конвенцію про права осіб з інвалідністю і Факультативний протокол до неї свідчить про те, що влада має забезпечити особам з інвалідністю доступ до театрів, бібліотек, музеїв, до пам’яток та об’єктів національної та історичної спадщини. А цей макет демонструє, що влада робить ці кроки за допомогою меценатів, — розповідає Кіра ПЕТРАЧЕК, заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» з культурно-просвітницької діяльності. — На мій погляд, макет буде допомагати нам при проведенні екскурсій, бо заповідник зараз працює над тим, щоб якомога більше людей з вадами слуху і зору залучати на наші заходи. Ба більше, ця 3D-конструкція стане окрасою міста і буде приваблювати туристів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати