Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розуміємо, приймаємо, діємо»

У Львові вперше організували концерт для психічно хворих у спеціалізованому медзакладі
11 жовтня, 11:40

Учора, 10 жовтня, з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров'я на території Львівської обласної психіатричної лікарні просто неба відбулася благодійна акція «Розуміємо, приймаємо, діємо», і це був концерт, який влаштували для пацієнтів закладів охорони ментального здоров'я Львова кафедра психіатрії та психотерапії факультету післядипломної освіти медичного університету, міська рада, психіатрична лікарня та Національна філармонія. Мистецький проєкт відбувся за участю Академічного симфонічного оркестру «ІNSO-Львів», який виконував твори Вольфганга Амадея Моцарта та Йоганна Себастьяна Баха.

До події долучився міський голова Львова Андрій Садовий з дружиною Катериною. «Ідея проведення заходу належить професору Олександру Фільцу, його дружині Людмилі Самсоновій та моїй Катерині», – зазначив, зокрема, Львівський міський голова.

«Ми вже не вперше робимо у Львові якісь унікальні акції, але ця – особлива, бо тут багато чого зібралося в одне: мистецтво, бажання бути разом та добровільне об’єднання спільноти, фахівців і влади, – сказав завідувач кафедри психіатрії та психотерапії факультету післядипломної освіти ЛНМУ Олександр Фільц. – Ми лише поділилися ідеєю з міською владою, і реакція була вражаючою. Думаю, що цей захід не буде одноразовим – обов’язково матиме продовження».

А особливо професор Фільц наголосив на тому, що здебільшого реципієнтами концерту стали хронічні хворі, які роками перебувають в закритому просторі психіатричної лікарні і «не дихають сучасним повітрям культури»: «Ми хотіли, щоб вони долучились до звичайного, щоденного мистецького життя. Музика є надзвичайно важливою для життя наших хворих».

«Ті гармонії, якими писали Моцарт і Бах, пережили дуже багато століть і мають свою магію, що зцілює душу, гармонізує мозок, допомагає здолати труднощі, – вважає голова правління академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» Іоланта Пришляк, – І ми дуже раді, що можемо долучитись крізь призму музики до цього задуму».

«Цей захід говорить про те, наскільки ми приймаємо одне одного. Він покликаний розвінчувати міфи, які поширюються навколо хворих, почати говорити на цю тему, почати приймати цих людей, адже ми дуже мало про це говоримо і дуже мало приділяємо цьому уваги», – сказала дружина мера Катерина Кіт-Садова, добре відома львів’янам своєю доброчинною діяльністю. «Маємо вчитися бути, жити разом», – підсумувала добродійка.

Опісля концерту його організатори запропонували глядачам зобразити емоції від побаченого в мистецький спосіб, і це ще один арт-штрих до вчорашньої акції «Розуміємо, приймаємо, діємо».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати